Het burlesque interieur van Lola is zaterdagavond het podium voor Faktum 51. Je zou de tent zo voorbij lopen als je niet weet dat het er zit, maar gelukkig hebben de geplande artiesten de ingang wel weten te vinden. Op het affiche staan Kinoo en LGHTNNG, voor Groningen inmiddels bekende namen. Daaronder vinden we The Great Communicators. Geen Groningers, maar minstens zo bekend. Tijd om te bepalen of de muziek vanavond net zo mooi is als het rijkelijk versierde plafond van Lola.

Kinoo

Kinoo, is dat niet die groep van vier jongens met net wat te korte broeken maar verdomd goeie nummers? Dat klopt. Kinoo bestaat deze zaterdag welgeteld één jaar en één dag, een mooi moment om eens te beoordelen waar de band muzikaal gezien staat. Veel verrassingen in ritme of geluid hoef je bij een show van Kinoo niet te verwachten, maar als je eenmaal staat te luisteren is dat geen bezwaar. Vooral het samenspel tussen gitaristen Tjesse Riemersma en Kalle Wolters is heel fijn. De twee nemen de lead- en ritmepartijen naadloos van elkaar over, je vergeet zomaar wie er nou wat speelt. De show kent een stijgende lijn qua intensiteit en er is sprake van een schrijnende leegte nadat de laatste noten zijn gespeeld. Na een jaar kunnen we stellen dat deze heren nog zeker wel een jaartje door mogen gaan met wat ze aan het doen zijn.

LGHTNNG

Van de stampende krautrock van Kinoo gaan we naar de dansbare eighties beats van LGHTNNG. Afgelopen november kwam de EP Getting Ready uit en deze werd goed ontvangen. Hoewel de naam van de EP doet vermoeden dat de groep nog niet klaar is voor het echte werk, bewijzen ze vanavond het tegendeel. Het kwartet speelt strak en het geheel klinkt heel prettig. Het feit dat we staan te kijken naar een viertal silhouetten valt te wijten aan de zenuwen van zangeres Doortje Hiddema. Het optreden voor bekenden zorgt blijkbaar voor teveel spanning. Laten we alle twijfel maar uit de weg ruimen: die zenuwen zijn helemaal nergens voor nodig, de spotlights kunnen gewoon aan. LGHTNNG speelt namelijk een prima show.

The Great Communicators

Tot slot: The Great Communicators. Het podium is maar net groot genoeg voor de vijf heren en één vrouw tellende band. Wat meteen opvalt is dat zanger Arend Dijkstra en zangeres Shawnee Erfmann een gouden vocaal duo vormen. De twee zingen samen krachtig en intens. Arend doet even gek en springt van het podium, waarna hij naar eigen zeggen “de grootste klap op mijn reet tijdens een optreden” van de grond mag ontvangen. Dat record heeft Groningen maar weer mooi in handen. De muziek van The Great Communicators is opzwepend en opbeurend. De man/vrouw-combinatie in de zang, samen met de muziek zelf, doet erg denken aan Alphabeat. Blije nummers met af en toe zware instrumentale begeleiding. De band krijgt het publiek uiteindelijk ook mee en terecht: The Great Communicators verzorgde het beste optreden van de avond.

Al met al heeft Faktum 51 voor vanavond een gevarieerd menu weten te samen te stellen. De muziek zat helemaal snor. Het enige minpuntje dat te bedenken valt, is dat niet meer mensen de optredens hebben mogen aanschouwen. Lola was aan de lege kant en deze artiesten verdienden toch echt wel meer.