De goedlachse, enthousiaste Ruben Huizing is inmiddels een bekende speler in de Groninger popscene. Zo had hij onder andere een aardige vinger in de pap bij het Page Festival, schreef hij een boek, is hij programmeur bij Faktum 51 en speelt hij tegenwoordig ook nog in zijn eigen band, de Nachtwinkel. Wat drijft nu deze van origine Stadskanaler, waar wil hij naartoe met Faktum 51 en waar haalt hij de tijd vandaan? 3voor12 groningen zocht hem thuis op en ging met hem in gesprek.

Muziekliefhebber

Zodra je de drempel van Rubens woning aan de Grote Markt over bent weet je het: dit is het huis van een muziekliefhebber. Een mooie collectie gitaren, een goedgevulde kast met cd’s en een niet te missen vlag van Faktum 51 voor het raam. Die vlag houdt het meeste zonlicht tegen, waardoor er een lichte schemering ontstaat. Het overige licht wordt afgevangen door een dunne walm van sigaretten. “Er slapen hier weleens bands en mijn gordijnen laten veel licht door. Daarom hangt die vlag daar. Ik heb hem maar laten hangen want ze mogen best zien wat ik doe, al vind ik privacy ook fijn”, zegt Ruben verwijzend naar de kantoren tegenover zijn huis.

Podium bieden aan bands
De meeste mensen zullen Ruben kennen van Faktum 51, waar hij aan verscheidene bands een podium biedt. Faktum 51, inmiddels uitgegroeid tot een serieus podium, is ooit begonnen als radioprogramma op RTV Stadskanaal. “Totale onzinradio, verschrikkelijk”, aldus Ruben zittend op zijn bank met een grote grijns op zijn gezicht. “Maar het was wel echt leuk en puur gebaseerd op lol maken.” Faktum 51 is uiteindelijk uitgegroeid tot een serieus podium dat vooral in Groningen zijn plek heeft gekregen”. Hoewel de liefde voor muziek er altijd al in zat ontstond het idee voor Faktum 51 op een heel specifiek moment. Ruben vervolgt: “Ik was bij een optreden van De Kift op Pagepop en mensen stonden daar helemaal los te gaan, iedereen had het leuk. Ik dacht bij mezelf: het is toch fantastisch om zoiets te organiseren?” En zo gezegd zo gedaan, blijkt uiteindelijk.

Beleving

Muziek programmeren is niet zo moeilijk en kan eigenlijk iedereen, is Ruben’s mening. Wel vindt hij het belangrijk dat er een idee achter een podium zit dat het podium naar een hoger niveau tilt. Ruben vertelt: “Een optreden moet zowel interessant zijn voor de band als voor het podium. Een groep moet op een podium staan, kunnen kijken naar andere toffe bands die er hebben gespeeld en daarom trots zijn dat ze er ook mogen spelen. Bands moeten zich er bewust van zijn waar ze spelen en in welk rijtje ze zich scharen. Een optreden moet niet voor afbreuk van je reputatie zorgen.” Deze filosofie komt tot uiting in Faktum 51. Ruben denkt zorgvuldig na over de namen die hij programmeert en merkt tot zijn grote vreugde dat bands die hij tof vindt, steeds beter hun weg naar Faktum 51 weten te vinden. Beleving is hierbij belangrijk. Het is een woord dat Ruben vaker gebruikt en dat centraal staat bij het boeken van de acts. “Wat ik nu zeg is niet de absolute waarheid hoor, maar zo zie ik het. Optredens van bands zijn al zo’n twintig à dertig jaar hetzelfde. Je gaat naar een show en kijkt drie kwartier of langer naar de groep die staat te spelen. Bij hiphop of dance gebeurt er echt iets. Dat is een belevenis, ze betrekken het publiek ergens bij. Dat vind ik belangrijk aan een optreden, daar ben ik ook naar opzoek”, licht hij toe.

De kracht van het podium

Na de stop in de zomerperiode zal er naast de optredens in De Walrus ook maandelijks in Het Pakhuis worden geprogrammeerd. De ruigere optredens vinden plaats in de Walrus, terwijl de shows in Het Pakhuis meer de kant van pop opgaan. Ruben legt uit: “Bij de optredens in Het Pakhuis zie ik de Berlijnse stijl voor me. Een beetje duister en rauw, denk aan bijvoorbeeld LGHTNNG. De Walrus vind ik een typische punklocatie, bands als Iguana Death Cult en Charlie & the lesbians doen het hier goed. Elk podium heeft zijn eigen sfeer en beleving en daar passen weer andere bandjes bij. Onderschat de kracht van een podium niet voor je optreden, dat is echt belangrijk.”

De Nachtwinkel
“Je moet altijd nieuwe uitdagingen houden”, aldus Ruben. Tijdens de zomerstop van Faktum 51 houdt hij zich samen met zijn collega Piter Banga bezig met zijn nieuwste uitdaging, De Nachtwinkel. Het debuutoptreden van de band op Keetpop wordt door Ruben kernachtig omschreven: “Het was leuk, laten we het daar op houden haha! Ik ben doodsbang op het podium, maar daar moet je overheen kunnen groeien, vind ik.” Hoewel De Nachtwinkel ook vooral leuk is, hebben de beide heren wel een serieus doel voor ogen. “Dit is hoogdraverij hoor, maar de doelstelling is om op 20 december in het voorprogramma van Spinvis te staan. Dat is echt mijn jeugdheld, dat zou zo mooi zijn.”

Toekomstplannen
Qua doelen voor Faktum 51 is Ruben nuchter: “Het zou mooi zijn als ik het financieel quitte speel, haha. Het belangrijkste is natuurlijk dat mensen het leuk gaan vinden. Alles draait om de ervaringen, de beleving. Ik hoef de nieuwe Kensington niet te ontdekken, het gaat om het nu. Ik vind het belangrijk om het geluid van nu te laten horen.” Wanneer er gevraagd wordt welke band er bovenaan het verlanglijstje van Faktum 51 staat klinkt het overtuigend en volmondig “Korfbal”, maar helaas loopt Ruben de band telkens net mis. “Maar er zijn nog heel veel andere artiesten die tof zijn en waar echt iets gebeurt op de bühne. De Likt vind ik gaaf, Het Kanaal is heel vet en Elektropoëzie, wat die gasten doen op het podium…” Ruben’s glimlach verandert in een brede grijns en hij begint enthousiast te vertellen. Het moge duidelijk zijn dat er nog vele bands op het podium van Faktum 51 te zien zullen zijn.