De komkommertijd mag dan aangebroken zijn, in Vera is deze maanden genoeg te beleven. Een vijftal zaterdagen wordt namelijk het zomercafé georganiseerd. VERA Downstage biedt op deze avonden een uitgebreid programma voor een zeer christelijk prijsje. Vanavond was het thema Garage Sale, en dan weet je wat je mag verwachten. Niet minder dan vier acts kwamen hun kunsten vertonen. En we verklappen alvast: dat werd rocken geblazen.

Gevarieerde noten

De grote zaal is voor de gelegenheid iets kleiner gemaakt en staat zodoende al gezellig vol wanneer Bang Bang Band Girl het spits afbijt. De girl in dezen is Sheri Corleone, die tegelijkertijd de zang, gitaar en percussie voor haar rekening neemt. De act heeft een rauwe, logge sound met een scheutje Jack White, maar Corleone heeft voor een one girl band desondanks best gevarieerde noten op haar zang. Wel een leuke show, ook. De Chileense geeft haar instrumenten er flink van langs en kijkt niet op een scheurend riffje meer of minder. Dat maakt het optreden lekker ruw en hard, maar hier en daar ook wel wat lomp. Dansbaar wil het net niet worden en de zaal moet duidelijk nog een beetje opwarmen.

Aanstekelijke samenzang

Om daar voor te zorgen treden als tweede Mark & the Spies aan. De band van Arjan Spies speelt springerige liedjes in de stijl van jaren zestig bands als The Kinks en The Beatles, en doet dat goed. De nummers vliegen voorbij en de sfeer komt er nu echt in. Als je zo luistert naar de fijn rammelende nummers en aanstekelijke samenzang van Spies en de mannen zou je je afvragen waarom deze band niet meer muziek uitbrengt; het enthousiasme spat er vanaf. Dat Spies ook gitaar speelt in het succesvolle The KIK zal daar ongetwijfeld iets mee te maken hebben. Mark & the Spies staan garant voor een feestje en wij zien ze graag weer eens terug.

De oordoppen in

Aan The Heck dan de kluif om deze show op te volgen. Er zit maar één ding op: het tempo nog wat opvoeren. Dat is dan ook precies wat de band doet. Met de nieuwe single Waiting in Line op zak komen frontman Henri Soulmann en de zijnen weer terug in de grote zaal, waar ze afgelopen Koningsdag ook al de pannen van het dak speelden. De oordoppen mogen nu in; de band draait de volumeknop flink open. De nummers zijn hard, komen in rap tempo voorbij en de energie die de mannen uitstralen werkt aanstekelijk op de aanwezigen. Ja, het optreden van The Heck is wel ongeveer waar je voor komt als je naar een garagerock-avond gaat.

Vera Zomercafé: Garage Sale

Thuiswedstrijd met authentieke garagesound

Ondanks al het voorgaande geweld is er nog wel wat energie over voor The Beavers, die vanavond een thuiswedstrijd spelen. De Groningers vormen een ervaren band en dat hoor je. The Beavers hebben namelijk de authentieke garagesound die je tegenwoordig ook bij een Ty Segall terughoort. Het viertal speelt lekker stevige nummers met de nodige schwung en het mag lekker rammelen. Het is inmiddels al laat, maar de energie van deze heren doet de zaal nog eenmaal loskomen. Het bluesy orgeltje maakt het optreden helemaal af en hé, daar komt Sheri Corleone ook nog even meedoen. Een fijne afsluiter dus van een evenzo fijne, geslaagde avond. Als dit de standaard wordt willen wij de volgende zomercafé’s niet missen.

De zomercafé’s vinden plaats op zaterdag 29 juli, zaterdag 12 augustus, zaterdag 19 augustus en zaterdag 26 augustus van 22:00 uur tot 3:00 of 4:00 uur in Vera. Locatie: Oosterstraat 44. Entree: € 2.