Noorderjam: gij zult spelen!

open podium voor open podia

Tekst: Ernst Jeuring Foto's: Jan Lenting ,

Op 26 januari presenteren vier open sessiepodia zich aan het publiek tijdens Noorderjam. Elk podium heeft een eigen aanhang. "We trekken het breder", dacht organisator Niek de Jong. Met Noorderjam wil hij die aanhang kennis laten maken met de andere sessies. Terloops scoort hij een handvol studiepunten en spekt hij de kas van Muziekids.

Opdracht

Wat doe je als je muziekliefhebber bent, graag open sessies bezoekt en de opdracht krijgt om voor je opleiding een evenement te organiseren? Je combineert de verplichting met het aangename. Niek de Jong en drie van zijn studiegenoten hadden het plan rap op orde toen zij voor hun studie Minor Event Management een evenement op poten moesten zetten. In de slipstream van ESNS, waarin bands zich presenteren aan de industrie, laten op Noorderjam diverse open podia zich zien aan het publiek.

Levendig

De sessiecultuur in Groningen is levendig. Op meerdere plekken in de stad vinden open sessies plaats. Elk met een eigen signatuur, eigen muzikanten en eigen publiek. Er gebeurt veel moois op die podia, maar dat blijft voor veel mensen ongezien. “Ongehoord!” moeten De Jong en zijn medestudenten hebben gedacht, met als gevolg dat zij een aantal sessies centreren op het hoofdpodium van Vera. Deelnemende sessies zijn CPsessies, Wadapartja Sessions, New Orleans Jamz Sessions en O'Malley's. Kruisbestuiving in het open veld van improvisaties. “Vier sessies krijgen elk een uur om zich te presenteren. Alles staat klaar: een backline, instrumenten en een kern muzikanten.” Het podium moet een afspiegeling worden van wat de Groningse binnenstad te bieden heeft.

Meespelen

Vanzelfsprekend is het publiek uitgenodigd om deel te nemen. “Het is een open podium, dus iedereen die komt, mag meespelen. Je meldt je vooraf, simpel zat.” Een sessieleider gidst de muzikanten door de jam. Meenemen van een instrument is gewenst, maar niet per se noodzakelijk. Een gitaar of trompet is nu eenmaal eenvoudiger mee te nemen dan een drumstel. Noorderjam biedt een uitstekende manier om in contact te komen met nieuwe muzikanten. Dat kan leiden tot nieuwe bands, nieuwe projecten of gewoon een heel gezellige avond.

Toegang

Onderdeel van de opdracht is om er een goed doel aan te verbinden. Die vonden de studenten in Stichting Muziekids. Deze organisatie wil kinderen tijdens hun verblijf in een ziekenhuis kennis laten maken met het zelf maken en spelen, beluisteren en beleven van muziek. De opbrengst van de toegangskaartjes voor Noorderjam gaat volledig naar Muziekids. “We hopen dat we met de opbrengst een bijdrage kunnen leveren aan muziekbeleving bij kinderen, bijvoorbeeld in het Beatrix Kinderziekenhuis in Groningen.”

Noorderjam - donderdag 26 januari - Vera - vanaf 20.30 uur (deuren open om 20.00 uur) - toegang: € 7,50 (aan de deur), € 5,50 (voorverkoop).
De opbrengst komt volledig ten goede aan Stichting Muziekids.