#ESNS17 In opmaat naar Grunnsonic met: The Rising Sun

"Omdat het genre in Nederland nog niet populair is, is het onze missie dit te delen met de mensen die toe zijn aan een dosis positiviteit en dansbare, toegankelijke reggae."

Redactie 3voor12 groningen Foto's: Jan Lenting ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan The Rising Sun.

Waar en wanneer spelen jullie tijdens ESNS/Grunnsonic?
Je kunt ons zien in The Dog's Bollocks op woensdag 11 januari van 00:30 tot 01:10. Donderdag 12 januari zijn wij te zien in Buckshot van 00:00 tot 00:40.

Wat voor muziek maken jullie?
Wij maken reggae-/rockmuziek. Dit genre is terug te vinden in het altijd warme Californië. Omdat het genre in Nederland nog niet populair is, is het onze missie dit te delen met de mensen die toe zijn aan een dosis positiviteit en dansbare, toegankelijke reggae.

Hoe is de band The Rising Sun ontstaan en hoe lang bestaat deze al?
Onlangs hebben wij onze eerste jubileum mogen vieren. Vijf jaar geleden deden wij een optreden op de Noorderpoort Kunst Theater Media. Hier is The Rising Sun ook ontstaan, toen nog met een bezetting van vier man. Dit is uiteindelijk uitgegroeid tot een band met zeven mannen en één dame.
 
Voor wie zouden jullie graag nog een keer het voorprogramma willen verzorgen?
Wij hebben meerdere bands/acts voor wie wij graag een voorprogramma willen verzorgen. Maar SOJA (Soldier Of Jah Army) blijft bij ons toch wel op nummer één staan. Deze band heeft net als wij een grote bezetting en heeft vaak een belangrijke boodschap die de leden overbrengen aan het publiek.

Wat heeft 2016 jullie gebracht?
2016 is voorbij gevlogen als je het aan ons vraagt. Wij hebben in april de eerste stappen gezet voor onze tweede EP Sunroots. Deze hebben wij in de zomer afgemaakt. Ondertussen hebben wij verschillende shows gedaan zoals bij Koffietijd (RTL4), Surfana Festival en op de Uitmarkt in Amsterdam. Na het releasen van onze nieuwe EP Sunroots begon ons avontuur bij de Popronde.
Hier hebben wij uiteindelijk maar liefst twintig shows gespeeld door het hele land.

Wat zijn de plannen voor 2017?
In de laatste maand van het jaar (2016) zijn wij ons gaan richten op een tweede editie van ons eigen georganiseerde 'Sunroots Festival'. Dit zal 20 januari plaatsvinden in Vera Groningen. Ons doel is om in 2017 meer in het buitenland te spelen, met name in Duitsland. Dit is voor ons als reggae-/rockband een geschikt land met veel festivals die dit genre omarmen.

Waarom moet iedereen naar jullie optreden komen?
Een optreden van The Rising Sun staat gelijk aan een feestje met opzwepende nummers met een boodschap. Ondanks dat het genre nog niet bij iedereen bekend is, krijgen we vaak positieve feedback van zowel de media als het publiek.

Wat hopen jullie dat Grunnsonic jullie zal brengen?
Wij hopen dat wij opvallen als act tussen de honderden acts die deze week zullen spelen. Maar het belangrijkste is nog wel dat we worden opgemerkt door mensen die ons verder kunnen helpen met ons doel. En dat is om een Europese festivalact te worden.

Waar in Groningen zouden jullie graag (nog) een keer willen optreden en waarom?
Wij zouden graag nog een keer in De Oosterpoort willen spelen. Niet in de Kleine Zaal maar als voorprogramma van een act in de Grote Zaal. Dit zou voor ons betekenen dat we in elke zaal van elk poppodium in Groningen hebben gespeeld. Ook vinden wij De Oosterpoort een mooie locatie om te spelen en lijkt het ons toch tof om met je naam op zo'n kekke poster te komen van De Oosterpoort.

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vinden jullie tof en waarom?
Wij raden Stuart Mavis aan. Deze act heeft een lekkere mix van folk, hiphop en pop. Ze hebben het afgelopen jaar ook veel toffe dingen gepresteerd zoals het meedoen aan de Popronde en het tekenen bij Sony.