#ESNS17 In opmaat naar Grunnsonic met: Roelie Vuitton

"Van mijn muziek ga je dansen, we brengen een ode aan Ede Staal en ik neem mijn megafoon mee"

Redactie 3voor12 groningen Foto's: Floris Duijn ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan Roelie Vuitton.

Waar en wanneer speel je tijdens ESNS/Grunnsonic?
Woensdag 11 januari om 23.00 in De Warhol.

Wat voor muziek maak je?
Mijn muziek omschrijf ik als pop met singer-songwriter- en future-r&b-invloeden. Ik maak eigenlijk een mix van wat ik luister. Santigold, Three Six Mafia, Phil Collins, The Isley Brothers en James Blake zijn een greep uit mijn invloeden. Alles dat ik luister, hoor je op de een of andere manier terug in mijn muziek.

Hoe is de act Roelie Vuitton ontstaan en hoe lang bestaat deze al?
Ik ben begonnen als rapper met Blocnotes rond het jaar 2000. In die tijd was er nog weinig Nederlandstalige rap verkrijgbaar en ik ben trots te zeggen dat we een goede invloed hebben gehad met onze eigenzinnige stijl van rappen en beats. Wat je veel hoorde, was ‘hardcore’-rap met veel geschreeuw en ‘doe maar normaal’-teksten, waar wij toen een luchtiger en soulvoller geluid brachten met invloeden uit de ‘Detroit’-stijl van rap. Iets wat je nu nog steeds wel terug hoort in mijn liedjes is dat de sfeer belangrijker is dan het opzwepende.

Voor wie zou je graag nog een keer het voorprogramma willen verzorgen?
Natuurlijk zou ik het voorprogramma willen doen van Kanye West. Hij is sinds zijn eerste album mijn muzikale held. Maar voordat ik die plek kan innemen, ga ik eerst fitnessen, dan een berg beklimmen, vervolgens vecht ik met tien zwaarbewapende reuzen en eindig ik in de hemel met 1283 schone maagden. Nog even doorwerken dus…

Wat heeft 2016 je gebracht?
Het afgelopen jaar was hectisch voor mij. Na drie jaar gewerkt te hebben aan mijn album Elke Dag Apekooi, dat voor mij ook een soort therapeutisch proces was, heeft de release van de plaat in september plaatsgevonden in De Gym in Groningen. Dit was een persoonlijke en carrièretechnische bevestiging voor mij dat wat ik nu doe goed is en ik daarmee verder moet gaan in de jaren die komen.

Ik moet eerlijk bekennen dat de transitie van rapper naar zanger een lange weg is die met de nodige pijn en moeite bekostigd wordt. De reacties op de plaat zijn positief en vertellen me dat ik op de goede weg ben. Wat 2016 me vooral heeft gebracht, is een samenwerking met mijn liveband wat veel mogelijk heeft gemaakt voor liveshows en begeleiding van de liedjes die ik maak. Zonder deze band was dat niet gelukt. We stonden onder andere op verschillende festivals, en speelden shows door heel het land.

Wat zijn de plannen voor 2017?
In 2017 ben ik van plan veel nieuwe muziek te maken en uit te brengen. Er ligt een EP op de plank met één van mijn favoriete producers, Bananaz, uit Groningen. Met hem heb ik een geluid ontwikkeld dat leunt op trap, r&b en singer-songwriter, iets dat heel dicht bij onszelf staat, maar heel toegankelijk is om naar te luisteren.

Verder ligt er een project op de plank met mijn andere favoriete producer Duke Hugh uit Groningen. Dit project is veel organischer qua geluid en kan je omschrijven als surfpop. Ik ben daar super enthousiast over en ik kan ook niet wachten om dat uit te brengen. Er staat ook nog een project met Lucky Fonz III in de planning dat natuurlijk heel leuk gaat worden, al zeg ik het zelf.

Waarom moet iedereen naar je optreden komen?
Dat zal ik je vertellen; mijn show is intiem en gezellig. Ik praat graag met mijn publiek en vraag zo af en toe om mee te zingen. De band speelt strak en ingetogen met een drummer die soms helemaal mental gaat, maar dat zijn details. Het leuke is dat ik in De Warhol sta, dat ruimte geeft voor deze interactie. Waarschijnlijk is het koud buiten dus binnen wordt het gemoedelijk. Van mijn muziek ga je dansen, we brengen een ode aan Ede Staal en ik neem mijn megafoon mee. En we hebben nog wat verrassingen. Genoeg om te komen, denk ik.

Wat hoop je dat Grunnsonic je zal brengen?
Meer contacten in de muziekwereld opdoen dan ik nu al heb om zo voor 2017 nog meer mogelijkheden te creëren.

Waar in Groningen zou je graag (nog) een keer willen optreden en waarom?
Ik wil nog altijd eens in de koepel van het Sterrebos willen staan. Ik weet dat daar vroeger vroeger (lees: de jaren zestig, zeventig en tachtig) vaak kleine muzikale festivals werden georganiseerd. Dit is natuurlijk iets dat vandaag de dag ook prima kan. Nu staat die koepel daar maar wat te staan en is het zijn oorspronkelijke functie verloren. Vind ik zonde.

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vind je tof en waarom?
Stuart Mavis. Ik ken m al een paar jaar en als ik hem spreek hebben we het over dit en dat, maar ik heb nog nooit zijn liveshow gezien. Het mooie is dat hij na mij staat geprogrammeerd in De Warhol, dus dat moet dit keer gewoon lukken. Verder ga ik vrijdag de 13de in Simplon zijn voor Nangdo, die momenteel in Berlijn woont. Hij komt uit Groningen en is al jaren een beste vriend en producer waar ik mee samen werk. Hij maakt sinds een paar jaar Footwork en Juke, een genre waar ik ook veel naar luister. Dit kan ik iedereen aanraden die van (nieuwe) elektronische dansmuziek houdt.