#ESNS17 In opmaat naar Grunnsonic met: HoppaH!

"Muziek geschikt voor feesten, festivals, bruiloften en begrafenissen"

Redactie 3voor12 groningen Foto's: Jan Westerhof ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan HoppaH!

Waar en wanneer spelen jullie tijdens ESNS/Grunnsonic?
Op vrijdag 13 januari van 22.15 tot 23.00 in cafe De Walrus

Wat voor muziek maken jullie?
Muziek waarbij je moeilijk stil kan blijven staan. Het is een mix van klezmer, Balkan, gipsy, Ierse en Franse folk. Voor het contrast worden er zwaarmoedige Nederlandstalige teksten gezongen.

Muziek geschikt voor feesten, festivals, bruiloften en begrafenissen.

Hoe is HoppaH! ontstaan en hoe lang bestaan jullie al?
Zanger Serge van Laar heeft in 2011 een groep zeer ervaren muzikanten bijeen gebracht. Inmiddels bestaan we dus vijf jaar. De demo kwam nog hetzelfde jaar uit en in 2012 werd er gestart met de opnames van het eerste album (HoppaH! - HoppaH!) dat in 2013 het licht zag. Drie jaar later verscheen het tweede album (HoppaH! - Dag Na Het Feest) dat vorige maand gepresenteerd is in Vera.

Voor wie zouden jullie graag nog een keer het voorprogramma willen verzorgen?
Gogol Bordello, Cat Empire, Babylon Circus, De Kift, Budzillus.

Wat heeft 2016 jullie gebracht?
Het hoogtepunt van 2016 is natuurlijk ons tweede album. Een album dat met veel plezier opgenomen is in No Pussy Blues Studio in Groningen. Het was een geweldige samenwerking en we zijn trots op het resultaat. Verder hebben we voor het eerst een theatershow gedaan wat ons erg verraste. De aandacht die je daar krijgt voor je show is heel anders dan op een festival of in een zaal. De set moest er op aangepast worden, wat in goede aarde bleek te vallen. Iets om nog verder uit te werken.

Van de meerdere festivals en andere locaties was het optreden op Polkabeats in Duitsland wel heel tof. In Duitsland is alles perfect geregeld, wordt er goed voor je gezorgd en het publiek laat hun waardering duidelijk blijken.

Wat zijn de plannen voor 2017?
Ons tweede album aan de man brengen en dat betekent optreden door het hele land. In de zomer op festivals spelen (we zijn al op verschillende geboekt), maar ook Duitsland verder verkennen. Daar ligt nog wel toekomst voor ons. In het najaar proberen we wat meer in theaters terecht te komen.

Waarom moet iedereen naar jullie optreden komen?
Ons zien spelen is een perfecte remedie tegen de winterdip. Je lichaam gaat spontaan bewegen en als je niet uitkijkt, sta je aan het eind van de set de longen uit je lijf te schreeuwen.

Wat hopen jullie dat Grunnsonic jullie zal brengen?
Het is een mooie aangelegenheid om ons nieuwe album te promoten. Verder willen we graag ons netwerk uitbreiden en zullen de kansen gepakt worden als die zich voordoen.

Waar in Groningen zouden jullie graag (nog) een keer willen optreden en waarom?
We zijn heel content met de plekken waar we al hebben gestaan in Groningen, maar Vera is toch wel het fijnste podium. Het geluid pakt daar voor ons altijd goed uit, wat maakt dat je lekkerder op kan treden. Ach, en op Het Dok tijdens Noorderzon lijkt ons ook wel wat.
 
Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vinden jullie tof en waarom?
Joost Dijkema: een goede muzikant met een goede vibe.