#ESNS17 In opmaat naar Grunnsonic met: Hans Hannemann

"Ik kan maar moeilijk kiezen tussen rock-’n-roll en wat mensen soms romantische 'crooner' songs noemen"

Redactie 3voor12 groningen Foto's: Jan Westerhof ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan Hans Hannemann.

Waar en wanneer speel je tijdens ESNS/Grunnsonic?
We spelen op donderdag 12 januari voor Grunnsonic in De Walrus (22.10) op vrijdag 13 januari voor Eurosonic in Lola (tijd nog onbekend) en op zaterdag 14 januari voor Eurosonic Air op de Grote Markt (12.30).

Wat voor muziek maak je?
Ik word wel eens een “outlaw crooner” genoemd. Ik kan maar moeilijk kiezen tussen rock-’n-roll en wat mensen soms romantische “crooner” songs noemen. Ik probeer voornamelijk goede liedjes te maken.

Hoe is de act Hans Hannemann ontstaan en hoe lang bestaat deze al?
Hij bestaat al sind ik Elvis voor het eerst hoorde op m’n tiende. Nu zo’n 22 jaar geleden. Vanaf dat moment ging ik zingen en besloot ik dat mijn eerste auto een Cadillac zou worden. Dit laatste is mislukt.

Voor wie zou je graag nog een keer het voorprogramma willen verzorgen?
Voor Kris Kristofferson. Of bij Aerosmith’s afscheidstour.

Wat heeft 2016 je gebracht?
Heel veel slaaptekort en een ongezonde hang naar de 'rush' als deze even ontbreekt! Het is een ongelooflijk jaar geweest. We hebben heel veel shows gespeeld, waaronder Oerol en Popronde. Het meest overweldigend was de tour met Douwe Bob. We hebben in veertien van de grootste zalen van Nederland gespeeld. Paradiso, De Oosterpoort, Paard van Troje, Effenaar etc. Allemaal uitverkocht. Het publiek was fantastisch. Ik heb nu zelfs een fanclub!

Daarnaast hebben we meedere keren op de radio gespeeld en heb ik mijn plaat uitgebracht. Hij heet Makin’ Up For Livin’ Easy. Ik ben er heel erg trots op. De single was een paar maanden te horen op Radio 2. Er is echt heel veel gebeurd en heel hard gewerkt door iedereen!

Wat zijn de plannen voor 2017?
We hopen na Eurosonic en de tour met Douwe Bob wat festivals mee te kunnen pakken. Ook wil ik beginnen met opnames voor de tweede plaat.

Waarom moet iedereen naar je optreden komen?
We hebben zoveel gespeeld dat we nu behoorlijk geolied zijn. Daarnaast is het muziek voor een breed publiek. Ik denk dat veel mensen er wel iets mee kunnen.

Wat hoop je dat Grunnsonic je zal brengen?
Ik hoop vooral dat we door kunnen gaan op de manier waarop we dat nu doen. Tot nu toe gaat het namelijk allemaal fantastisch.

Waar in Groningen zou je graag (nog) een keer willen optreden en waarom?
Toch wel de Stadsschouwburg.

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vind je tof en waarom?
Ik vind Joost Dijkema fantastisch. Hij heeft bij mij in de studio een prachtige plaat gemaakt. Hij is heel goed bezig. Ondanks dat het met zijn soort muziek nooit makkelijk zal zijn, gaat hij het echt ver schoppen, denk ik.