#ESNS17 In opmaat naar Grunnsonic met: Arch Origin

"Ik zeg altijd tegen mezelf dat ik zo veel mogelijk soorten muziek maak"

Redactie 3voor12 groningen Foto's: Jan Westerhof ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan Arch Origin.

Waar en wanneer speel je tijdens ESNS/Grunnsonic?
De nacht van woensdag op donderdag om 2:45 in de &ZO!

Wat voor muziek maak je?
Ik zeg altijd tegen mezelf dat ik zo veel mogelijk soorten muziek maak, hoewel mijn voorkeur toch uitgaat naar drum-'n-bass en gerelateerde stijlen. Er is iets met drum-'n-bass wat mij aantrekt, misschien de complexiteit van de drums en sound design of het feit dat er talloze stijlen in te verwerken vallen. Het is een framework, net als jazz, waarin je je aan een paar regels houdt en voor de rest vrij bent om te doen wat je wilt.

Naast drum-'n-bass houd ik erg van ambient, (lo-fi en old-school) hiphop, vaporwave en alles waar de atmosfeer in de muziek en een nostalgisch gevoel naar voren komt, ook al is het compleet elektronisch geproduceerd. Die genres beïnvloeden gegarandeerd mijn eigen drum-'n-bass tracks.

Hoe is de act Arch Origin ontstaan en hoe lang bestaat deze al?
Ik experimenteerde al een tijdje met drumsequencers voordat ik echt begon te produceren of tracks te draaien. De reden dat ik hiermee begon, was om mijn eigen hardcore te maken, wat in de eerste klas van de middelbare school echt mijn dingetje was. Toen ik in 2007 Pendulum ontdekte op het internet ging er een wereld open en moest er binnen de kortste keren nieuwe productiesoftware aan te pas komen om de eerste drum-'n-bass beats te maken.

Jaren van gepruts gingen voorbij voor ik in 2012 mijn eerste track uitbracht op een klein Engels internetlabel. Vanaf dat punt ben ik muziek serieuzer gaan nemen om te kijken wat voor kansen er onderweg langs zouden komen. In 2014 had ik mijn eerste optreden als opener voor een handvol grote drum-'n-bass-artiesten, en sindsdien heb ik meerdere keren op de grootste line-ups gestaan, zoals Liquicity in Amsterdam en Hospitality in Londen.

Voor wie zou je graag nog een keer het voorprogramma willen verzorgen?
Ik heb Pendulum vorig jaar al van mijn lijstje af mogen strepen, dus dan ga ik voor één van mijn andere idolen, Lenzman. Deze Haagse producer heeft veel invloed gehad op mijn eigen producties. Ik durf zelfs te zeggen dat ik zonder zijn muziek niet op Grunnsonic had gestaan. Daarnaast zou ik wel iets voor Enter Shikari of Rockwell willen verzorgen.

Wat heeft 2016 je gebracht?
Poeh, dit was een zeer goed jaar voor mij. Zo goed dat als je me op 1 januari 2016 had verteld wat ik zou beleven, ik je voor gek zou verklaren. Ten eerste heb ik mijn eerste track op vinyl op mijn favoriete label mogen uitbrengen, Hospital Records. Ik volg ze al sinds 2008, dus die stond hoog op mijn bucketlist. Daarnaast hebben ze me uitgenodigd om op hun eerste festival te spelen in Londen, wat nota bene het eerste grote outdoor drum-'n-bassfestival was in Engeland.

Daarnaast heb ik nog nooit zoveel optredens gedaan in zoveel verschillende steden als in 2016, en zoveel “collega’s” ontmoet. Het voelt goed om een deel uit te maken van zo’n hechte internationale scene.

Wat zijn de plannen voor 2017?
Er is hard gewerkt aan een handvol tracks, waarvan de eerste in januari uitkomen op mijn debuut-EP Value Shift. Ik beschouw dit als de eerste stap naar het maken van een volledig album, omdat ik veel heb kunnen experimenteren met de stijlen die mij het meest beïnvloeden en die ik in mijn muziek kan verwerken. Na januari zal ik op zo veel mogelijk labels mijn tracks uitbrengen om bekendheid bij producers en luisteraars te krijgen, waarna er een start zal worden gemaakt aan het eerste Arch Origin album.

Waarom moet iedereen naar je optreden komen?
Ik heb wat unieks te bieden, vooral in Groningen. Ook al hebben wij een drum-'n-bass-cene in Groningen (onder andere dankzij mensen als Noisia, Wizmathics en Fre4knc), zijn het bijna alleen maar de extreem harde stijlen die echt aandacht krijgen. De funky en atmosferische kant vind ik niet genoeg gerepresenteerd hier in het hoge noorden, en ik vul dat gat op. Verwacht een uur lang groovy muziek rond de 175 bpm.

Wat hoop je dat Grunnsonic je zal brengen?
Een mooi overzicht van lokale en opkomende artiesten. Wellicht een kans om contact te maken met andere muzikanten voor muzikale samenwerking, want om eerlijk te zijn, ben ik nog niet heel erg bekend.

Waar in Groningen zou je graag (nog) een keer willen optreden en waarom?
Noisia Invites en Break-Fast zijn de grote feesten in mijn muziekstijl die ik nog moet afvinken. In de venues waar ze de parties hosten – Vera en De Oosterpoort – heb ik ook nog niet op het podium mogen staan, dus dat wil ik nog wel eens meemaken. Maar ook buiten de vaste drum-'n-bass-kliek valt misschien wel iets te doen, ik sta open voor alles!

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vind je tof en waarom?
Naar nummers van Vikings In Tibet luisteren vind ik helemaal niet erg! De muziek is heel atmosferisch en ik kan me gelijk de film inbeelden die door hun muziek gestuurd wordt als ik mijn ogen sluit. Dat is de beste soort muziek.