#ESNS17 In opmaat naar Grunnsonic met: DE KAT

"Bij optredens van DE KAT zagen we dit jaar zowel kunstzinnige hipstermeisjes als verstokte bluesliefhebbers, maar ook rock- en noiseliefhebbers"

Redactie 3voor12 groningen Foto's: Jan Westerhof ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan DE KAT.

Euh, wie de fuck ben jij?
Ik ben Niels Knelis en ik ben één van de grootste fans van DE KAT, in die hoedanigheid mocht ik vorig jaar dit interview geven. Inmiddels staan de zaken er iets anders voor. Tegenwoordig help ik de band met praktische zaken zoals het stroomlijnen van het besluitvormingsproces binnen de band en promotie. 

Ik wil hierbij trouwens aankondigen dat de Facebookpagina vanaf heden geen fanpagina meer is, maar de officiële pagina van DE KAT! Verder wil ik vast even kwijt dat we binnenkort ook op Spotify te vinden zijn. 

Waar en wanneer spelen jullie tijdens ESNS/Grunnsonic?
Tot nu toe zijn deze shows bevestigd:
De Walrus, 12 januari 20:55
The Dog's Bollocks 13 januari 21:30
Brouwerij Martinus, 13 januari 23:00
Club Lola, 14 januari 00:00

Wat voor muziek maken jullie?
Genres blijven lastig. Bij optredens van DE KAT zagen we dit jaar zowel kunstzinnige hipstermeisjes als verstokte bluesliefhebbers, maar ook rock- en noiseliefhebbers. Het leukste is als we mensen kunnen verrassen. 

Hoe is DE KAT ontstaan en hoe lang bestaat de act al?
De band is ontstaan in De Zolder. Een stel muzikale vrienden met een bijzondere chemie. Ze speelden hun eerste officiële gig tijdens Pandvol Festival eind 2014. Een memorabele avond. Iedereen die erbij was werd op slag verliefd.

Wie is jullie muzikale held en waarom?
Van moderne psychedelische noise van All Them Witches, tot de klassiekers als Sonny Rollins en Wes Montgomery. Ook een band als My Baby uit Nederland vinden we goed. Hoe zij hun pompende blues naar een groot publiek weten te brengen, vinden we bewonderenswaardig. 

Wat heeft 2016 de band gebracht?
Qua optredens waren de hoogtepunten: Rhythm & Blues Night in De Oosterpoort, een prachtig optreden voor duizenden bluesliefhebbers in Emmen, twee keer Burning Man in Amsterdam, Le Mini Who in Utrecht en recentelijk twee gigs in België en in het legendarische Jazzcafe Dizzy in Rotterdam. 2016 begon trouwens met een EP-release in een stampvol Vera, ook supervet. Ten slotte is er dit jaar een sessie in de Spieghel opgenomen en een album (die komt begin 2017 uit). 

Wat zijn de plannen voor 2017?
Meer optreden, verder buiten Groningen komen. Daarnaast zijn we nog op plannetjes aan het broeden om de releaseparty van de nieuwe plaat nog epischer, memorabeler, gekker en simpelweg beter te maken dan alles wat we ooit eerder gedaan hebben. Dat is nogal een ambitie, dat weten we, maar we gaan er gewoon voor. DE KAT droomt graag groot.

Waarom moet iedereen naar jullie optredens komen?
De dichter Jannes Heidinga kwam ooit met de memorabele onliner. DE KAT: Beste Band van Groningen. Natuurlijk is zo'n opmerking zo subjectief als wat, maar toch geloven we erin. Vooral als mensen naar een live-optreden komen, is de kracht van DE KAT voelbaar. Dit is een band die je bij je kloten pakt en meesleept. 

Wat hopen jullie dat Grunnsonic jullie zal brengen?
We willen nieuwe contacten opdoen, maar hebben ook heel veel zin om weer voor onze Groningse mensen te spelen. Geweldig publiek.

Waar in Groningen zouden jullie graag (nog) een keer willen optreden en waarom?
TakeRoot lijkt ons leuk, verder kijken we vooral ook buiten Groningen. 

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vinden jullie tof en waarom?
Toch maar weer Hans (Hanneman, red.) als je uit Groningen komt en hem nog niet kent, heb je onder een steen geleefd en stellen we voor om snel eens bij hem te gaan kijken. De gouden tip is trouwens om op 12 januari naar De Walrus te komen. Daar spelen DE KAT en Hans Hannemann achter elkaar aan, vanaf 21:00.