Als container vijf aan de Leliesingel op Noorderzon volgepakt is met publiek, is de tijd aangebroken voor Swinder & Pazzipanten. Tot en met maandag ontvangt de band daar elke avond één van zijn muzikale vrienden. De container is aangekleed als huiskamer met platen op het plafond en borduurwerk aan de wand. Onder de kandelaar staan vijfkoppige band Swinder en Harmen en Heta van indiefolkband Town of Saints klaar om op te treden. De droge worst staat op tafel en de toeschouwers hebben er zin in.

Spiet

Uit de speakers klinkt een vertrouwd Gronings geluid als Swinder het eerste lied inzet. Zanger en hoofdman Bas Schröder vertelt dat Swinder bezig is met een nieuw album. De band is in vorm en Schröder zingt in de intieme sfeer van de container melancholische teksten als “Tot de morgen komt.” Als de bandleden van Town of Saints meespelen blijft het prachtige geluid van Heta Salkolahti’s viool niet onopgemerkt. Het publiek klapt enthousiast mee. Het hoogtepunt van het korte optreden wordt gevormd door het liedje Spiet, waarop het geluid van de gitaar volledig tot z’n recht komt.

Swinder met Town of Saints

Rijk geluid

Dan is het de beurt aan Town of Saints. Harmen en Heta beginnen het optreden met de akoestische versie van een aantal liedjes, waaronder Celebrate. Heta laat tijdens het optreden een mooie solo horen op de viool, speelt met de ogen dicht en gaat helemaal op in de muziek. Iedereen in de container wordt geroerd door deze aanblik en het pure geluid dat het duo laat horen. Bij Up In Smoke worden de aanwezigen uitgedaagd om mee te zingen en schudt de container flink mee op het ritme van de muziek. De sfeer zit er ook bij dit optreden goed in. Dankzij de viool, de meerstemmige zang en het meezingende publiek is het rijke geluid van Miner’s Song, afkomstig van het album Something To Fight With overweldigend.

Swinder met Town of Saints

Klaar

Na het laatste nummer sluit Bas Schröder de sessie op z’n Gronings droog af met de woorden: “Zo, nu is het ook wel klaar.” De lichten gaan weer aan en de mensen verlaten glimlachend de container met de eerste mooie ervaring op zak. Wat de 27e editie van festival Noorderzon verder ook mag brengen, de beleving van dit korte, maar unieke en originele folkconcert neemt niemand hen meer af.

Swinder met Town of Saints