De zomer is voor de meeste muzikanten een perfecte periode om te ontsnappen aan de dagelijkse beslommeringen. Met het grote aantal zomerfestivals dat heden ten dage georganiseerd wordt, hoeft geen enkele popmuzikant meer achter de geraniums te zitten. Voor Subterranean Street Society, het project van de Deense Louis Puggaard-Müller, is dit al helemaal geen probleem. Puggaard-Müller is namelijk straatmuzikant. De afgelopen maand maakte hij samen met een drummer en een bassist Amsterdam onveilig. Voordat de heren teruggaan naar Scandinavië doen ze nog een optreden in Groningen. Ze worden vanavond bijgestaan door een paar Groningse special guests.

Subterranean Street Society

Het contrast is mooi: Louis Puggaard-Müller in zijn kapotte spijkerbroek tussen de kroonluchters en plafondschilderingen van Lola. Subterranean Street Society opent met Hurry, een stevige uptempo bluestrack. Drummer Ryan Wilson legt een fel, hoekig fundament onder dit nummer. In het volgende nummer trekt hij dit samen met de wollig spelende bassist door naar een new-wave achtige vibe. Interessant, maar het gitaarspel van Puggaard-Müller blijft beperkt tot relatief eenvoudig akkoordenwerk. Gelukkig volgt er al snel een ballad. Louis breidt zijn composities uit met mooi tokkelwerk. De onvolmaakte liefde is een thema dat geregeld terugkomt tijdens deze ballads. Songtitels als I’ll Let You Go, If You Don’t Leave en I’ll Leave Me Before You Do liegen er niet om: het straatmuzikantenbestaan brengt je niet linea recta naar de ware. Mooi is ook het nummer Before History Repeats, waarin Puggaard-Müller zijn inzichten over de vluchtelingencrisis bezingt.

Het publiek luistert aandachtig, de heren zien hun kans schoon en spelen de ballads onversterkt. Vooral Louis gaat hier helemaal in op: van tijd tot tijd kijkt hij je, met wijd opengesperde ogen, indringend aan.

Na dit punt is de set niet heel interessant meer. De drie muzikanten weten heel goed waar ze mee bezig zijn, maar de muziek weet niet altijd te overtuigen. Niet alle nummers van het in 2016 uitgebrachte album I’ll Leave Me Before You Do zijn namelijk even sterk. Gelukkig hebben de heren nog een verrassing bewaard voor het einde. Met I Won’t Get Married To Nothing But Silence laten de heren zien dat ze ook uitstekend kunnen grooven. Als afsluiter krijgen we nog een mooie ballad te horen.

Subterranean Street Society

Town Of Saints

Zoals aangekondigd krijgen we vanavond ook een surprise act te zien. Het blijken niemand minder dan Harmen en Heta van Town Of Saints te zijn. In al zijn enthousiasme verklapt Harmen gedurende de set dat het komende album een heel andere sound krijgt dan indierockplaat No Place Like This. Het duo is weer helemaal in de vertrouwde folkmodus en brengt gelijk wat nieuw werk ten gehore. Town Of Saints voelt zich hier als een vis in het water.

Harmen bedankt zijn vrienden, die in groten getale zijn komen opdraven voor dit optreden. Er wordt vrolijk gereageerd, het lijkt bijna een verjaardagsfeest. Sterker nog, dat is het ook: organisator Laurens Dijkstra kondigde eerder al aan dat deze avond zijn verjaardagsfeest is. Het publiek zingt het onbekende werk vrolijk mee. Harmen en Heta doen vanavond hun aankondiging als 'special guests' zeker eer aan.

Town of Saints

Subterranean Street Society

Subterranean Street Society

Subterranean Street Society

Town of Saints

Town of Saints

Town of Saints