De vijfde editie van rock-'n-rollfestival Rio Rockers Fest komt eraan. Op 23 september gaat De Silo terug in de tijd met fifties rock'n roll, vetkuiven en het betere gooi- en smijtwerk op de dansvloer. Het eerste lustrum is een jubileum met een zwarte rand: “We missen Martijn enorm.”

Leefstijl

Een wandeling door de langste gang van Groningen, ergens aan de Oude Boteringestraat, leidt naar het epicentrum van Stichting Rio Rockers. Aan het eind van de gang, in de kamer aan de tafel, zitten Inge Huizenga, Erica Werkman, Wim Ellermann en Eelco Wijshake. Ze zijn bezig met de laatste voorbereidingen voor het festival waar de vroege rock-'n-roll in het spotlicht staat. Het is de muziek uit de jaren '50, ja zelfs de leefstijl, die Martijn van der Veer najoeg. Als DJ Boppin' Smarty en Rio Rocker was hij een bekende verschijning in het nachtleven van Groningen. In 2012 overleed hij, dansend in zijn favoriete club Cruise-Inn in Amsterdam. Rio Rockers Fest houdt de herinnering aan hem levend.

De mensen om hem heen zijn Van der Veer niet vergeten. “Het enthousiasme van Martijn werkte aanstekelijk. Hij was een bindende factor. Ik kwam als rock-'n-roller vanuit Ter Apel naar Groningen, kende hier niemand. Martijn nam me op sleeptouw en door hem ontmoette ik veel nieuwe mensen in de scene,” zegt Wijshake. De overigen beamen de open armen van de dj. Huizenga: “Die gastvrije houding zie je terug op Rio Rockers Fest. Er hangt een hele warme sfeer, er zijn lekkere hapjes, de zaal is in stijl aangekleed en er is natuurlijk muziek.” Dit jaar zijn dat de Groningse surfers van The Krontjong Devils, rockabillyband Black Suspenders en Tess & her Highway Patrol, een uitvloeisel van het rock-'n-rollkwartet Highway 54. Stuk voor stuk hebben de bandleden Van der Veer gekend; een voorwaarde om te worden geprogrammeerd.

Nagedachtenis

Stichting Rio Rockers stelt zich ten doel om de subcultuur waar Van der Veer van hield uit te dragen. Daarbij hoort muziek, uiterlijk en zelfs de inrichting van het huis. “Tot de drinkglazen aan toe!”, zegt Huizenga. De huisraad van Van der Veer is grotendeels verdeeld over zijn vrienden. Huizenga wijst op een poef die in de kamer staat en uit zijn inboedel afkomstig is. Zijn auto en caravan, echte 'oudjes', worden met liefde onderhouden door Wijshake en Ellermann: "Binnenkort moeten de veren van de caravan worden vervangen. Kostbaar, maar het moet." Gedurende het festival staan de karakteristieke Opel Kapitän en de caravan ("Erg rock-'n-roll, al is het onbekend welk merk het is.") geparkeerd op het festivalterrein. In de feestzaal zullen meer rekwisieten van Van der Veer opvallend aanwezig zijn. De banieren die Boppin' Smarty ophing tijdens zijn draaiavonden, bijvoorbeeld.

Met veel genegenheid spreken de bestuursleden over Van der Veer. De indruk die hij heeft achtergelaten lijkt onuitwisbaar. “Hij stond vaak op m'n antwoordapparaat. Dan hoorde ik zijn stem, energiek van enthousiasme. 'Ga je mee?' Had-ie weer een uitje bedacht,” zegt Werkman. Met het wegvallen van de aanjager die Van der Veer was, is volgens Wijshake zijn eigen festival- en concertbezoek verminderd. "Nog los van de veranderingen die je in je leven ondergaat naarmate je ouder wordt. Martijn trok je gewoon mee, de uitjes waren altijd onbevangen. Hij had de vrijheid van een negenjarig kind. Benijdenswaardig.” Reden te meer om Rio Rockers Fest in leven te houden. “Martijn heeft zelf ook een festival willen organiseren. Dat is nooit van de grond gekomen. Hij had veel talenten, maar organiseren hoorde daar niet bij.” De stem van Ellermann is zacht als hij dit zegt. Hij mist zijn makker.

Rio Rockers Fest, 23 september, De Silo, Achterweg 47, Groningen. Zaal open 21 uur. Kaarten € 10,00 (vvk bij Elpee) en € 12,50 (kassa).