J'lectroniq maakt EP zo puur als maar kan

Van hoge naar geen verwachtingen

Tekst: Esmée Koeleman Foto's: Jan Westerhof ,

Sinds ruim een week mag J’lectroniq vol trots een derde EP tot zijn discografie rekenen. De Groningse dj, producer en recording artist Jasper Bosgraaf heeft na twee jaar nieuw werk aan zijn publiek gepresenteerd. The Adventures Of Coolio Iglesias: Epilogue is puur gemaakt vanuit Jaspers eigen smaak, wens en belang. De dj praat over zijn carrière tot nu toe, zijn nieuwe plaat en de toekomst.

De uit de hiphopscene afkomstige dj heeft in de loop der jaren zijn hiphop georiënteerde beats veranderd en omgebogen tot een meer triphop-/down-tempo beat. De muziek, die nu te omschrijven valt als een mix van techno, triphop en electronica, heeft Jasper Bosgraaf al aardig ver gebracht. Toen hij in 2013 meedeed aan de Popronde, trad hij op met een band, inclusief mondharmonicaspeler. Dit was de eerste keer dat J’lectroniq in die samenstelling speelde én de eerste keer dat Jasper live optrad. Daarvoor draaide hij altijd 'gewoon plaatjes'. In de nieuwe samenstelling heeft J'lectroniq zich verder ontwikkeld, maar aan alle mooie dingen komt een eind. “In het najaar van 2014 merkte ik dat het bergafwaarts ging. De gitarist, Michiel, wilde ermee stoppen en vervolgens ben ik samen met mondharmonicaman Chris nog een tijdje doorgegaan. Daarna stond ik er weer alleen voor,” vertelt Jasper. In 2015 is er op muzikaal gebied vrij weinig gebeurd. De dj was gefrustreerd en had geen energie meer; hij had teveel verwachtingen van zijn carrière die niet uitkwamen. “Ik kende de juiste mensen, en de juiste mensen uit dat wereldje kenden mij. Je schept dan verwachtingen maar als deze niet uitkomen, valt dat heel zwaar tegen.” Na enige tijd werd het Jasper duidelijk dat hij terug moest naar waar en hoe hij begonnen was: muziek maken voor jezelf en de lol erin houden zodat je zelf ook weet waar je het voor doet.

Het idee achter The Adventures Of Coolio Iglesias komt voort uit een ander project, waar de dj zich al een tijd mee bezighield. Dat project (Signified Sessions) moest een plaat worden die elementen bevat uit een live-optreden. "Chris en ik hadden het idee dat programmeurs niet wisten wat ze met onze muziek moesten, wat we waren. Wat live gebeurde, hoorde je niet op mijn vorige platen. We wilden de dingen die we normaal gesproken alleen live doen nu ook in onze plaat opnemen. Gaandeweg ontstonden andere ideeën vanuit de jamsessies die ik deed voor dat project en uiteindelijk creëerde ik voor mezelf dansbare muziek zonder dat het overkwam als 'trucje'. Dat werd uiteindelijk een nieuwe uitdaging en dus een nieuw avontuur, omdat ik qua stijl ergens brak met mijn verleden."

Voor zijn nieuwe plaat heeft de dj en producer meerdere mensen om feedback gevraagd, waaronder Chris en Teodor (DATmag). Het was de eerste keer dat hij zoiets deed en na een paar kleine aanpassingen vanuit de feedback, heeft hij de plaat naar verschillende contacten gestuurd. Het is nu ja of nee. Zonder grote verwachtingen wacht de artiest, die tevens zijn eigen manager is, de reacties af. Nu de plaat af is, legt Jasper de focus op andere dingen. "Ik ga binnenkort weer op reis, mijn vriendin bezoeken in Azië. Ik word me er namelijk steeds bewuster van dat juist zulke dingen belangrijk zijn voor mij. Ik ben het grotere plaatje gaan zien, wanneer ik kijk naar mijn vriendin, vrienden en familie."

In de toekomst zou de dj willen samenwerken met een zanger of zangeres die zingt op zijn beats, of zijn muziek willen remixen met die van een band. “Ik zou het ook wel leuk vinden als Typhoon me nog een keer zou bellen om samen aan iets te werken. Een paar maanden voordat hij Lobi da Basi uitbracht heb ik samen met hem op Pandvol Poëzie gestaan in Pand 48. Maar laten we reëel blijven: dat zie ik niet zo snel gebeuren.”

Zonder hoge verwachtingen, en zonder al te serieus te zijn heeft Jasper Bosgraaf zijn derde EP bedacht, gemaakt en uitgebracht. Waar het hem zal brengen is nog de vraag, maar de dj heeft een plaat gemaakt vanuit zijn eigen behoefte en plezier. Dat is het belangrijkste; de rest komt later wel