Deel acht van het oneindige Art Carnivale

Ontraditioneel festival is inmiddels een lokale traditie

Tekst: Frank Huizenga Foto's: Jan Westerhof ,

Kunstenaarscollectief De Draad begon acht jaar geleden met het festival Art Carnivale. De intentie was om de verschillende professies van de leden samen te smelten tot een toegankelijk evenement. Intussen weten er jaarlijks 10.000 bezoekers hun weg naar het festival te vinden. Hoe is dit de organisatie gelukt? En wat kan een bezoeker verwachten bij Art Carnivale? 3voor12 ging in gesprek met de organisatie.

“Een rondreizend circus van kunstenaars, dat was eerst de bedoeling. Maar met een vaste standplaats bij het Schildmeer was een driedaags festival het resultaat”, vertelt Will Meeder, een van de organisatoren. Art Carnivale is begonnen met slechts één muziekpodium en een theatertent. Tegenwoordig is het aantal podia verviervoudigd, en biedt de recent toegevoegde Magical Dustmen theatertent een echt ‘festival in een festival'.

De samenwerking tussen verschillende kunstvormen is altijd de insteek geweest van Art Carnivale. In de loop der jaren hebben steeds meer kunstgroepen de handen ineen geslagen met De Draad. Door deze collaboraties ontstonden er nieuwe mogelijkheden om vooral beginnende kunstenaars een podium te bieden. Ondanks het risico dat de organisatie hiermee neemt, is de afgelopen edities gebleken dat dit soort experimenten vaak heel goed uitpakken. De sfeer onder het zeer gemengde publiek is namelijk altijd gemoedelijk.

De keuze voor opkomend creatief talent komt vooral voort uit ideologie: De Draad wil dat onbekende kunstenaars serieus genomen worden en steekt daarom ook graag moeite in het realiseren van een plek daarvoor. Naast dit culturele ideaal is er ook een maatschappelijk ideaal, wat zich meer richt op de minderbedeelden. Meeder legt uit: “We hebben gehoord dat voor sommige mensen uit de buurt Art Carnivale de enige vakantie is die ze met het hele gezin kunnen doen, omdat andere vakanties buiten hun budget liggen. Wij proberen iedereen te betrekken bij het festival, dus geven we deze doelgroep ook een steuntje in de rug. Dit jaar zijn er bijvoorbeeld extra consumptiemunten verstrekt via de voedselbank”.

Ook op het gebied van muziek heeft De Draad een eigen idee over wat er zoal goed past op Art Carnivale. De organisatie zoekt voornamelijk acts die vernieuwend, onconventioneel of jong zijn. Een aantal leden van de organisatie heeft een Schotse achtergrond, en kent zodoende artiesten die in Nederland nog nauwelijks bekendheid genieten. 

Deze combinatie van programmering en bezoekers heeft zich in de afgelopen jaren duidelijk bewezen. “Negatieve reacties op ons festival krijgen wij niet, inwoners van de omliggende dorpen zien Art Carnivale als een soort mega buurtbarbeque”, aldus Meeder. “Organisatorisch gezien worden we wel steeds professioneler. Sinds vorig jaar hebben we ander verkeersbeleid en voor deze editie wordt er ook een speciaal 'pleeteam' ingezet. Door deze maatregelen wordt Art Carnivale voor iedereen leuker”.

Het thema voor dit jaar, 8, is een verwijzing naar het oneindige. “Oneindig anders, vanuit het idee dat we anders blijven”. 

Art Carnivale vindt dit jaar plaats op 22, 23 en 24 juli. Het festival is gratis toegankelijk.