WinterWelVaart gooit de ankers uit WinterWelVaart gooit de ankers uit

“Er staat een aantal mooie samenwerkingen op het programma”

, Tekst: Frank Huizenga Foto's: Jan Westerhof en Jan Lenting

WinterWelVaart gooit de ankers uit

“Er staat een aantal mooie samenwerkingen op het programma”

Tekst: Frank Huizenga Foto's: Jan Westerhof en Jan Lenting ,

Tijdens WinterWelVaart liggen het Hoge en Lage Der A vol met oude zeilschepen. Op de sfeervol verlichte kade is glühwein verkrijgbaar. Uit de authentieke zeilboten klinkt livemuziek van verschillende artiesten. Voor een kijkje op dit jaarlijkse festival hoef je niet diep in de buidel te tasten: de toegang is gratis. Het evenement vindt dit jaar plaats op 16, 17 en 18 december. 3voor12 groningen sprak met muziekprogrammeur Laurens Dijkstra over het festival.

Laurens Dijkstra

Laurens Dijkstra

“WinterWelVaart is een familiefestival. De line-up moet goed, maar ook toegankelijk zijn. Een hele technische, ingewikkelde act zal hier niet de bezoekers trekken”, legt Dijkstra uit. De line-up van dit jaar bevat veel lokale artiesten van uiteenlopende genres. Op het programma staan onder andere Feral Tides, Bert Hadders, Flowerbox en Sväva. “Zelf ben ik er van afgestapt om louter Groningse acts te boeken. Ik wil namelijk ook openstaan voor de mogelijkheid om hier een toffe buitenlandse band te laten spelen. Toch vind ik het belangrijk dat er veel Groningse muzikanten zijn: die nemen namelijk een stukje gezelligheid mee. Voor deze editie heb ik op één locatie drie bands van het Groningse Tiny Clap Records uitgenodigd; Llama Lands, Baby Salad en Kinoo komen op vrijdagavond in de Nicolaas Mulerius spelen. Ik heb ze de vrijheid gegeven om de avond naar eigen smaak in te richten.”

Laurens Dijkstra

Laurens Dijkstra

Dijkstra wil met zijn programmering proberen om een samensmelting te creëren. “Ik kom al jaren als bezoeker op WinterWelVaart. Het valt mij op dat er een erg gezellige sfeer heerst op het festival en het lijkt voor verbinding te zorgen: het gros van de Groningse muzikanten dat ik ken, komt hier langs om een optreden te bekijken. Zelf wil ik het gezelligheidsaspect extra stimuleren door een aantal muzikanten met elkaar te laten samenwerken. Het Britse Stems werkt bijvoorbeeld samen met een aantal strijkers van Bij Vrijdag. Eerder traden deze twee groepen ook al samen op in Simplon, dat was echt een groot succes! Daarnaast gaat A Million Squeeks Will Do You No Harm samenwerken met twee andere noise-/ambient-muzikanten. Ze kennen elkaar nog niet, maar gaan vlak voor het optreden een performance in elkaar zetten. Die muziek draait niet om liedjes, maar om een gevoel. Het optreden kan wel interessant gaan worden, omdat het plaats gaat vinden in een oude machinekamer waar het nog steeds ruikt naar diesel.”

Laurens Dijkstra

Laurens Dijkstra

Naast Dijkstra’s persoonlijke visie, heeft WinterWelVaart ook een ander speerpunt. De bovenliggende organisatie, Stichting Samenwerkende Nautische Organisaties Groningen, wil dat er een nautisch randje aan het evenement zit. Dijkstra heeft dit gevoel ook in de programmering verwerkt. “De band Plunder, die sowieso al muziek maakt over scheepvaart, heeft bijvoorbeeld een WinterWelVaartlied geschreven. De afsluiter van het festival, Tim Holehouse, maakt hele primitieve blues. Ik denk dat deze artiest in die nautische setting heel goed tot zijn recht gaat komen”.

WinterWelvaart vindt plaats op 16,17 en 18 december, rondom het Hoge en Lage Der Aa in Groningen. Op 28 december kan Winschoten genieten van het evenement. Het blokkenschema is hier te vinden. Alle programmaonderdelen zijn gratis toegankelijk. Meer informatie is te vinden op www.winterwelvaart.nl

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen