#ESNS17 In opmaat naar Grunnsonic met: Mr. Memoir

"Omdat ik je kan verzekeren dat je voeten van de vloer gaan"

Redactie 3voor12 groningen Foto's: Jan Westerhof en André Eggens ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan Mr. Memoir.

Waar en wanneer speel je tijdens ESNS/Grunnsonic?
Ik heb begrepen dat ik sta in de &ZO op 11 januari om 22:30, waar ik blij mee ben. Vorig jaar was ik opener van de avond en was er niet zo veel publiek, maar zeker meegaand. Ik heb sindsdien een jaar meer ervaring opgedaan en een gevarieerd repertoire opgebouwd dat je zeker niet wilt missen!

Wat voor muziek maak je?
Mijn uitgangspunt is dancehall, wat weer een vertakking is van reggae. Maar mijn sound kent weinig reggae-invloeden. Ik heb wel een handjevol tunes om op te ‘skanken’ (de bizarre, wilde dans gedaan op de muziek bekend als ska), maar voel me meer thuis op een iets ruigere vibe. Begin 2016 heb ik met mijn main man Drico mijn debuutalbum The Turn uitgebracht wat eigenlijk puur ‘boom-bap’ (oldskool hiphop) is. Op dit moment ben ik veel aan het experimenteren en wil ik me niet beperken tot één ding. Maar zoals ik eerder aangaf: dancehall blijft het uitgangspunt.

Hoe is de act Mr. Memoir ontstaan en hoe lang bestaat deze al?
Voor ik het pseudoniem ‘Mr. Memoir’ aannam, heb ik meerdere stage-namen gehad. De act ‘Mr. Memoir’ is eigenlijk écht begonnen toen, zoals hierboven staat, mijn eerste album verscheen op 6 februari 2016. Je kan dus stellen dat ik nog niet eens een jaar bezig ben. Dit is echter niet het geval aangezien ik daarvoor al wel actief was als muzikant. Ik weet nog de exacte datum dat ik ben begonnen met deze muziek maken en dat was op een zondag: 18 februari 2012. Ik probeerde uit hoe mijn cover van Driver A van Buju Banton werkte op het publiek en hij werkte als een malle. Vanaf dit moment heb ik besloten om zélf deze muziek te maken. De rest is geschiedenis.

Voor wie zou je graag nog een keer het voorprogramma willen verzorgen?
De eerste die in mij opkomt is Vybz Kartel. Doch is dit niet mogelijk, omdat deze man nog wel een aantal jaartjes moet brommen (Kartel heeft levenslang wegens moord, red.) en dus niet podia kan pakken, helaas. Anders zou ik wel een supportshow voor Alkaline willen draaien. Of Mavado, misschien. Er zijn eigenlijk talloze (reggae-/dancehall-)artiesten voor wie ik warm wil draaien. Een paar maand geleden heb ik wél een voorprogramma voor Eek-A-Mouse gedaan. Het was een grote eer om een podium te delen met ‘The Tallest Mouse in the House’.

Wat heeft 2016 je gebracht?
Vrij veel: Een show op Grunnsonic, mijn eerste albumrelease, shows, waaronder één op het Bevrijdingsfestival in Groningen, videoclips en veel, veel connecties. Ik zie 2016 als een warming up voor 2017, want het plan is om dan écht te gaan knallen. Ik heb het gevoel dat ik de (human) resources in pacht heb om dit waar te maken.

Wat zijn de plannen voor 2017?
Het jaar op stelten te zetten. Ik heb een hoop onuitgebracht materiaal liggen en een paar goede projecten naar binnen gesleept. Ik kan hier nog niet te veel over los laten maar reken erop dat het vuur gaat worden. :D

Ik kan wel zeggen dat ik begin 2017 een mixtape wil uitbrengen met diverse producers en artiesten. Hier ben ik op het moment mee bezig samen met wat singles die geclipt gaan worden.

Waarom moet iedereen naar je optreden komen?
Omdat ik je kan verzekeren dat je voeten van de vloer gaan. Ik focus me niet op een bepaalde doelgroep en merk dat jong en oud zich vaak kunnen vinden in mijn muziek. Ik geef 100% op podia, altijd. Ik ben een entertainer en het is mijn doel daarom om te entertainen.

Wat hoop je dat Grunnsonic je zal brengen?
Connecties. Ik heb een lijstje gemaakt met mensen die ik graag zou zien tijdens mijn show. Mensen waarvan ik denk dat wij iets voor elkaar kunnen betekenen. Denk aan boekers, producers en labelbazen. Verder verwacht ik gewoon een gezellige avond, net als vorig jaar. Vorig jaar stond ik ook in de &ZO en die avond was gewoon gaande. Ik ben naderhand nog naar Kraantje Pappie’s feest ernaast geweest om connecties te leggen.

Waar in Groningen zou je graag (nog) een keer willen optreden en waarom?
Bevrijdingsfestival, vooral met het nieuwe repertoire dat ik nu heb. Ik merkte dat het volwassen publiek mijn show beter oppakte dan the younglings vooraan in het publiek. Mijn liveshow is sindsdien veel toegankelijker geworden voor de nieuwe generatie. Verder zou ik heel graag een keer in een uitverkochte De Oosterpoort willen staan. Het liefst dat het dan om mij draait, uiteraard. Ik kan me altijd heel erg vermaken in Groningse venues als Simplon en Vera. Dus ik sta altijd open om hier een showtje te rocken.

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vind je tof en waarom?
Elke show die het dusdanig ver heeft geschopt om hier te staan. Iedereen doet zijn of haar ding en als het goed uitpakt, gun ik het wie dan ook van harte. Uiteraard moet ik Drico noemen aangezien hij dichtbij me staat en hard werkt.