Hiphopveteraan Masta Ace samen met Primetech op Homebase in Simplon

“Het is een geweldige eer om voor iemand van zo'n status in de scene te mogen openen”

Tekst: Romanie van Ek Foto's: Jan Westerhof ,

Masta Ace, de 49-jarige rapper uit Amerika die bekend staat om zijn unieke 'storytelling skills', komt weer naar Groningen. Zondag 18 december staat Masta Ace in Simplon tijdens een nieuwe editie van Homebase. Met al bijna 30 jaar ervaring binnen de hiphopwereld kun je hem gerust een van de beste rappers van zijn generatie noemen. Primetech verzorgt het voorprogramma. Deze Groningse host/mc is inmiddels niet meer weg te denken uit de lokale hiphopscene en weet het publiek altijd mee te krijgen. 3voor12 groningen spreekt met Primetech over de komende Homebase.

Masta Ace, geboren als Duval Clear, maakt in 1988 zijn debuut met Juice Crew. In het begin van de jaren negentig vormt hij zijn eigen hiphopgroep, Masta Ace Incorporated (The I.N.C.), waarmee hij onder andere de albums SlaughtaHouse en Disposable Arts opneemt. Deze albums vallen erg goed in de smaak bij het publiek: zo groeit Disposable Arts dankzij de pure hiphop stijl uit tot een van de meest bejubelde underground hiphop releases van 2001. Samen met zijn andere rapcrew EMC staat Masta Ace zelfs al eens in Simplon. Hij staat niet alleen bekend om zijn sterke performances, maar vooral ook om zijn unieke ‘storytelling skills' als mc. De autobiografische onderwerpen waarin de rapper reflecteert op zijn leven en jeugd – Masta Ace groeit op in de straten van Brooklyn – vloeien in zijn nummers samen met uitspraken over het Amerikaanse leven.  

Masta Ace wordt vaak in een adem wordt genoemd met grootheden als KRS-One en Big Daddy Kane. Eminem noemt Masta Ace zelfs een van zijn grootste voorbeelden. Hij heeft ook een grote invloed op lokale mc Patrick Smith, die onder de naam Primetech actief is onder de vleugels van het Groningse hiphoplabel 9th Cube. Als voorprogramma van Masta Ace tijdens deze editie van Homebase komt hij met nieuw materiaal waar hij de afgelopen tijd druk aan heeft gewerkt. 

“De laatste weken staat mijn leven volledig in het teken van muziek”, aldus Primetech. De mc is druk bezig met de promotie van zijn eerste album en met zijn creatieve ‘movement’, Underrated Records. Primetech: “Los van alle video’s en musical goodness ben ik natuurlijk bezig met de voorbereidingen voor deze editie van Homebase.” Hij maakt dan ook dankbaar gebruik van alle ‘buzz’ die gecreëerd wordt. Voor Primetech en zijn crew is het een fantastische gelegenheid en unieke kans om ook een stempel op de avond te drukken en te laten zien wat ze in huis hebben. “Het is een geweldige eer om voor iemand van zo'n status in de scene te mogen openen.”

De komende tijd wil Primetech de wereld veroveren: “grinden als een malle!”, zoals hij zelf zegt. Als voorprogramma van een hiphoplegende als Ace is hij al een eindje op weg. Hoewel de fans meerdere malen dachten dat Masta Ace met pensioen zou gaan bewijst de rapper keer op keer het tegendeel. Eerder dit jaar bracht hij alweer zijn 11e studio album The Falling Season uit, die hij in Simplon tijdens zijn enige (!) Nederlandse show ten gehore zal brengen. In een tijd van waarin vooral veel jong hiphoptalent in de schijnwerpers staat is het verfrissend als een rapveteraan als deze zijn naam waar kan maken. Bereid je dus voor op een gedenkwaardige hiphopavond.

Masta Ace + Primetech tijdens Homebase: zondag 18 december in Simplon. Let op: het begint al vroeg. De deuren zijn open vanaf 15:00 uur, aanvang is 15:30 uur. Tickets kosten € 14,00 in de voorverkoop.