Finale POPgroningen Talent Award: Kira & The Movement

Maak kennis met twee van de vier finalisten

Tekst: Esmée Koeleman Foto's: Elbert Fliek en Jan Lenting ,

Op 22 april vindt de grote finale van de POPgroningen Talent Award plaats. In aanloop naar deze spannende avond stellen we graag de vier finalisten aan je voor. Deze keer is de beurt aan Kira en The Movement.

Kira

Kira is allang geen guppie meer in de muziekwereld. Met een EP op zak, deelname aan De Beste Singer-Songwriter van Nederland en nummers die gespeeld worden op 3FM en Radio 538 wordt Kira langzaam maar zeker een begrip in de Groningse muziekscene en daarbuiten. De dag na de finale begint ze tevens – zonder haar band, maar wel als Kira – aan een Europese tour langs België, Duitsland en Engeland. Aan het eind brengt ze zelfs nog even een bezoek aan Amerika, maar eerst moet ze de finale van vrijdag zien te overleven.

De muziek van Kira is in 1 zin:
“Ik zou zeggen: simpele, vrolijke, ongecompliceerde popmuziek met een rauw randje.”

Welk nummer is jullie paradepaardje?
“De nummers lopen bij ons eigenlijk heel erg uiteen. Maar natuurlijk is wel overal de ‘Kira sound’ te horen. Als ik dan toch moet kiezen, kies ik Finally Free. We eindigen morgen ook met dat nummer. Ik merk dat het publiek daar altijd vrolijk wordt, hoewel al onze nummers eigenlijk vrolijk zijn.”

Wat maakt Kira’s muziek anders dan anders?
“Ik schrijf alle nummers zelf, en daar probeer ik altijd zo dicht mogelijk bij mezelf te blijven. Ik schrijf bijvoorbeeld onze nummers in het Engels en ben een van de weinige vrouwelijke singer-songwriters die vrolijke muziek maakt.

Mensen die van onze muziek houden, houden ook van…
“Jason Mraz denk ik. Ook zijn we eigenlijk een soort knuffelrockversie van Kengsinton en Jett Rebel. Dus wie daarvan houdt, wordt ook zeker blij van onze muziek.”

Waarom zouden jullie de POPgroningen Talent Award moeten winnen?
“Omdat we daarmee duidelijk maken dat je ook met een ‘mainstream’-genre toffe muziek kunt maken; wij maken sterke popmuziek. Als we zouden winnen, geeft dat ons als band een enorme boost. We zijn namelijk als band officieel pas in januari van dit jaar begonnen en hebben in deze opstelling nog maar weinig podiumervaring. Wanneer we als winnaar uit deze competitie komen, zullen we echt kilometers gaan maken met de band, en daar gaan we heel veel aan hebben.”

The Movement

Pure rock zonder poespas, dat is wat The Movement is en wil zijn. Met deze harde en rauwe muziek heeft het viertal zich naar de finale weten te rammen. We spraken met Frank Huizenga over de grote dag.

De muziek van The Movement is in 1 zin:
"Gewoon rock."

Welk nummer is jullie paradepaardje?
"Dat is onze laatst opgenomen single Keep On Driving. We spelen morgen dit nummer om onze set af te sluiten. Het is een nummer dat opvalt en blijft hangen."

Wat maakt de muziek van The Movement anders dan anders?
"Onze muziek is niet heel anders dan andere muziek. We maken gewoon muziek die we zelf leuk vinden."

Mensen die van onze muziek houden, houden ook van…
"Foo fighters, Kings of Leon, dat soort muziek. Bands met stevige gitaren en goede nummers. Naast een goed geluid moet er ook een duidelijke melodielijn in zitten."

Waarom zouden jullie de POPgroningen Talent Awards moeten winnen?
"Omdat wij een supervette performance hebben die staat als een huis. De concurrentie is hartstikke goed, maar ik geloof wel in onze band. Wie ik zie als grote kanshebber is Franky Age. Die band maakt catchy, poppy nummers waar een goed publiek voor te vinden is. Als we dan winnen, levert dat ons heel veel promotie en contacten op. Ik merk alleen al met onze finaleplaats dat we hierdoor een stuk meer optredens en interviews krijgen. Hoe dan ook ben ik heel trots dat we zo ver zijn gekomen met onze muziek."