Oud & nieuw vieren in Groningen

De leukste oudejaarsfeesten in de stad

Tekst: Jan van der Meulen Foto: André Eggens ,

Dames en heren, het einde van 2015 is alweer in zicht! Over anderhalve week wordt er weer van jaar gewisseld, en dat mag je natuurlijk niet zomaar aan je voorbij laten gaan. Maar wat is nou de ideale gelegenheid om het jaar in stijl af te sluiten? Iedereen heeft er zo zijn eigen ideeën bij. Lekker oliebollen in je mik duwen en naar de klok kijken, uit volle borst meezingen met de Top 2000 of de hele nacht astronauten bij je buurman in de tuin gooien, het kan allemaal. Maar toch willen sommige mensen iets meer.

Voor of na twaalven er even uit, kijken of er elders nog wat te beleven is. Je onder de mensen begeven en lekker samen de eerste dag van het nieuwe jaar alvast naar zijn grootje drinken. Klinkt als muziek in de oren? Dat treft! Ook dit jaar worden er overal in Groningen weer feestjes gegeven en is er voor elk wat wils. 3voor12 groningen komt met dé lijst van gelegenheden, zodat je je deze jaarwisseling niet hoeft te vervelen!

Wolter Wolthers Presents: Chicago Disco

Waar? Wolter Wolthers discobar.
Wat? Heupen los en gaan op moderne discosets. 
Waarom? We kennen het allemaal: na een avond goed doorhalen met knikkende knietjes je bankrekening checken om te bekijken welk orgaan je nu weer op eBay moet zetten om uit de rode cijfers te komen. Wolter Wolthers neemt de eerste zorgen van 2016 weg met een entreeprijs van €30, onbeperkt consumpties inbegrepen. Eenmalig in de buidel tasten en dan zorgeloos van een nacht vol zweterige discosets met een modern dancerandje genieten. Voor diegenen die als goed voornemen hebben eindelijk eens met geld om te leren gaan.

Paradigm: NYE+D

Waar? Suikerunie.
Wat? Lekker harde techno, lekker stampen, lekker lang doorgaan.
Waarom? Omdat Paradigm niet voor niks zo populair is. De line-up is sterk, qua organisatie zit het wel goed en de eindtijd van het feest ligt mooi ver uit het zicht. Een klein minpuntje is dat iemand die nog geen kaart heeft maar liefst €45 moet ophoesten voor een exemplaar. Ga je liever naar iets goedkopers, of heb je de volgende dag nog steeds zin om te feesten? Dat kan, met NYD is er in de nacht van 1 op 2 januari alweer een feestje voor de meer christelijke prijs van €20.

Bombarie NYE

Waar? Hundread Sound Accompany.
Wat? Een kleinschalig en intiem feest op een locatie buiten het centrum, met verschillende zalen voor dancemuziek van verschillende tempo’s.
Waarom? Geen zin om die drukke stad in te gaan na de jaarwisseling? Dan is Bombarie wellicht een oplossing. Het feest aan de Pop Dijkemaweg, een mooi eindje uit het centrum, biedt verschillende zalen waar van progressieve psytrance tot meer conventionele dance wordt gedraaid. Met €17 is Bombarie verhoudingsgewijs betaalbaar en het is pas om half 9 afgelopen. Kun je die fietstocht terug naar huis dus lekker lang uitstellen.

Back to the Vroeger

Waar? Simplon.
Wat? Een nacht genieten van de dansbare sets van RocknRolla Soundsystem en BVMLH. Aan genre-conventies wordt hier niet gedaan, er wordt enkel onderscheid gemaakt tussen 'briljante muziek' en 'kutmuziek', hetgeen ons in de oren klinkt als een waterdichte afbakening van wat je op een dergelijke avond wilt horen.
Waarom? In Simplon mogen met oud & nieuw de goede voornemens de prullenbak in. De insteek van de avond is om je weer even onder te dompelen in het zorgeloze gevoel van je kindertijd, toen plezier maken nog het enige was waar je over na hoefde te denken. Wie wil er nou niet even terug naar die tijd, toen moeke het eten om zes uur klaar had staan en je het zo snel mogelijk naar binnen schoof om weer achter de Nintendo plaats te kunnen nemen? Dat dachten we al. Verantwoordelijkheden, brrr. Dat komt 2 januari wel weer. Voor €18,50 neem je één nachtje afscheid van het enge volwassen leven.

Pure Urban

Waar? Huize Maas.
Wat? Een feest waar het even niet om techno draait, maar waar het nieuwe jaar wordt ingeluid met soepele urban en r&b-muziek. De Jay-Z wannabe is hier ook op zijn plaats: wie geld over heeft kan een VIP-arrangement bestellen waarmee je wordt voorzien van luxe hapjes en drankjes en je als een ware diva lekker voorbij de wachtrij kan lopen.
Waarom? Als je bereid bent om met grof geld te smijten lijkt Pure Urban sowieso de meest logische keus om 2016 af te trappen: datzelfde VIP-arrangement van €350 riekt naar Hollywood en hebben we op geen ander feest langs zien komen. Wie het op een krappere beurs moet doen, maar wel van pompende urban beats houdt kan overigens ook gewoon voor €20 in de rij gaan staan.

Bubbles, Boobs & Bottoms

Waar? De Kast.
Wat? Voor de geilneven (en vooral ook geilnichten) onder ons organiseert De Kast naar eigen zeggen nu al 'the gayest night of 2016'. Een avond vol glitter, glamour en gay pride.
Waarom? De dresscode op Bubbles, Boobs & Bottoms, die onder andere suggesties als ‘Drag Queen’, ‘Nicki Minaj’ en ‘Blote Billen’ omvat, zou eigenlijk al genoeg moeten zeggen. Liefhebbers van een overdosis extravagantie zitten bij De Kast wel goed. Nog niet overtuigd? Volgens de Facebookpagina van het evenement bevindt zich op het buitenplein de ‘geile beveiliging’ en vindt men op de eerste verdieping ‘geil barpersoneel.’ Wie zich deze oudejaarsavond écht wil uitleven, weet waar hij/zij moet zijn. Voor €15 euro ben je erbij.

MSQBL NYE Festival

Waar? Martiniplaza.
Wat? Een gemaskerd bal, maar dan met techno.
Waarom? Je stiekem ziek gemeld op oudejaarsavond, maar geen zin om je de hele nacht met de lichten uit op het toilet te verstoppen? Dan is het Masquerade Ball in Martiniplaza misschien iets voor je. Hier is er de mogelijkheid de ganse nacht los te gaan op de sets van diverse techno-, house- en hardstyle-dj’s. Mensen met een krap budget kunnen hun heil echter misschien beter elders zoeken: een kaartje kost zo’n drie tientjes.

NYE 2016: ClubVibes ft. R&B Exclusive

Waar? News Café.
Wat? Nog een urban en r&b-feest en verrek, nog een mogelijkheid om een VIP-arrangement te scoren!
Waarom? Omdat de entreeprijs €2,50 lager is dan bij Huize Maas? Hou je van vettige r&b, dan is het waarschijnlijk maar net welke line-up je het meest doet. Dit belooft in elk geval net zo vet te worden als Pure Urban. Beetje schuren, beetje de blits maken, soepel het nieuwe jaar in glijden, dat moet hier allemaal wel lukken. Make it rain baby!

De Etage: New Years Eve

Waar? De Etage.
Wat? Techno, techno en nog eens techno, vanaf 0:30 totdat de muziek op is.
Waarom? De Etage is de afgelopen tijd een gevestigde naam geworden. Het zijn over het algemeen leuke feesten, in een zaal van dermate kleine afmetingen dat het wel gezellig móét worden. Wie wel zin heeft om de stad in te gaan maar geen zin heeft zijn vrienden kwijt te raken zit hier voor €19,50 op zijn plaats.

New Years Eve ‘15-‘16

Waar? Platformtheater.
Wat? Een oudejaarsfeest voor elk publiek, met herkenbare hits en een gezellige sfeer. Iedereen is welkom: muziek waar iedereen wat mee kan, dat is de gedachte.
Waarom? Waarom niet? Het nieuwjaarsfeest in het Platformtheater is voor iedereen. Als we de organisatoren mogen geloven wordt het een avond lekker meeblèren met hitjes van de afgelopen decennia. Iedereen kent het, iedereen kan ervan genieten, iedereen voelt zich lekker. Klinkt als een puike formule? Voor €15 sta je binnen en krijg je bij de deur een glas champagne in je handjes gedrukt.

New Years Eve: Hollywood Edition

Waar? Enzo.
Wat? Een knalfuif midden in de stad, met zowel urban tunes als een zaal met hitjes uit de jaren tachtig en negentig.
Waarom? Stel, je bent gek op r&b, maar je vrienden luisteren alleen maar naar van die oubollige rommel van twintig jaar geleden. Wat doe je dan op oudejaarsavond? Dan ga je naar de Enzo. De tent is opgedeeld in twee zalen waar totaal verschillende muziek wordt gedraaid. Handig als je, ondanks het verschil in smaak met je vrienden, niet alleen de stad in wilt. Of als je zelf gewoon niet kunt kiezen. Eigenlijk zijn dit twee feestjes in één, en dat voor twee tientjes. Een tientje per feest, waar zie je het nog?

Half Moon Party

Waar? Het Pakhuis.
Wat? Een zomers feest in het hart van de winter.
Waarom? De feestdagen, oud & nieuw, allemaal leuk. Sommigen voelen echter minder voor het koude weer dat deze periode onvermijdelijk met zich meebrengt. Een reisje naar een warm land zou voor dit probleem een oplossing kunnen zijn, maar ja, dat kost geld. In het Pakhuis wordt dit jaar een tropisch getint evenement georganiseerd om deze groep tegemoet te komen. Trek dat hawaïshirt maar uit de mottenballen, en limbodans met een cocktail in de hand 2016 in! Voor €17,50 mag je de tent binnen.

NYE Rat Pack, Las Vegas Style!

Waar? Club Kokomo.
Wat? Een oudejaarsparty zoals je die in oude films ziet. Je weet wel, van die gangstertaferelen waar het blauw staat van de rook, er naar hartelust gegokt wordt en een net iets te zwaar opgemaakte jazz-zangeres de vele vetkuiven in de zaal doet fluiten van opwinding.
Waarom? Uit gevoelens van nostalgie, zo stellen wij ons voor. Dromen we er niet allemaal weleens van om in het Las Vegas van de jaren zestig een fortuin over de roulettetafel te kieperen en vervolgens uit pure paniek de minibar leeg te zuipen? Dat dachten wij dus ook. Voor €15 ben je er bij.

DJ Friday NYD

Waar? Troubadour.
Wat? Een technofeestje op nieuwjaarsdag met voornamelijk opkomend talent op het affiche.
Waarom? Beloofd om oud & nieuw met de schoonfamilie te vieren? Een verkoudheid die net op 31 december rond drie uur 's middags komt opzetten? Overdag per ongeluk in slaap gevallen en pas midden in de nacht wakker geworden? Het zijn allemaal dingen die je oudejaarsnacht goed kunnen verprutsen. Mocht je het slachtoffer worden van onvoorziene omstandigheden, of overdag gewoon beter functioneren, dan heeft de Troubadour op de eerste dag van 2016 nog een mooi feestje voor je om de schade in te halen! Voor het redelijke bedrag van €5 kun je de hele dag de restjes energie uit je benen dansen en nieuwe getalenteerde dj’s eerder zien dan andere mensen. Leuk om later over te patsen, en dat is ook wat waard.
 

Je ziet het, er is echt voor iedereen wel iets te doen aan het eind van het jaar. Waar de keuze ook op gaat vallen, namens 3voor12 groningen alvast een prachtig 2016 gewenst!