Welkom op het Melodica familiefeest

“We richten ons niet op Giel Beelen-songwriters”

Tekst: Yorick Altena Foto's: Harold Zijp ,

Op 11, 12 en 13 december vindt Melodica Groningen voor de derde maal plaats in de Kroeg Van Klaas en Huis De Beurs. Dit keer in het najaar, maar de missie is onveranderd gebleven: coffee house music brengen in een knusse, ongedwongen setting. 3voor12 groningen sprak met mede-organisator Harmen Ridderbos over de ins en outs van de aankomende editie.

Waar de vorige editie nog plaatsvond in het voorjaar, heeft het dit jaar plaats in de donkere dagen voor kerst. “Dat is eigenlijk gewoon zo gelopen”, legt Harmen uit. “Douwe Numan en Laurens Dijkstra (wishfulmusic, red.) hadden veel te maken met Noorderzon en een festival programmeren, en ik en Heta waren druk met het opnemen van een album voor Town of Saints.” Met dit in het achterhoofd lijkt het niet meer dan logisch dat het festival is verschoven naar een periode met iets meer ruimte in de agenda’s. Toch heeft het ook nog een aantal andere voordelen, aldus Harmen. “Door het duister en de kou krijg je toch een heel ander soort gezelligheid dan in de lente. Daarnaast is dit een weekend waarin verder toch niet zoveel te doen is.”

De kerngedachte van het Melodica Festival is simpel: het gaat een gezellig en muzikaal weekend worden. Dit begint bij de organisatie. “Melodica vindt plaats in verschillende steden, en de mensen die het plannen zijn meestal al vrienden van elkaar. We nodigen zelf vaak ook bekenden uit die bij de Melodica-familie horen. Met Town of Saints hebben we bijvoorbeeld op de edities van Berlijn, Hamburg en Aarhus in Denemarken gestaan. Dat was altijd te gek en daardoor kwamen we destijds op het idee het ook in Groningen te organiseren.” Het driedaagse muziekfestijn is volgens Harmen goed te omschrijven als een “voor-artiesten-door-artiesten”-festival. “De muzikanten hangen backstage met elkaar en ze spelen af en toe een nummer met elkaar mee. Het loopt vanzelf wel los. Als organisatie hoeven we op de dagen zelf eigenlijk niks meer te regelen!”

Volgens Harmen is het een vrij simpel festijn om te organiseren en dat wilde de organisatie graag zo houden. Een ander verschil met Melodica 2014 is namelijk dat het festival iets dichter bij de basis is gebleven. “We hadden iets minder tijd voor voorbereiding, maar mede daardoor hebben we een heel tof programma kunnen samenstellen. De focus ligt meer op de optredens zelf en minder op de zaken daaromheen. Ook hebben we dit jaar wat meer bandjes, zoals Talking To Turtles uit Duitsland en Karawane, die speciaal voor de gelegenheid als duo komt.”

De keuze voor de artiesten die hun opwachting mogen maken, wordt onder andere bepaald door een verdeelsleutel. “Iets meer dan één derde van de muzikanten moet uit Groningen komen, dezelfde hoeveelheid komt uit de Melodica-familie en dan zijn er nog een paar wildcards.” In het beslissingsproces komt echter meer kijken dan alleen de muzikale kwaliteit van een act. Harmen licht toe: “Iemand moet er qua persoon wel bij passen en het leuk vinden om te blijven en gezellig mee te doen. We zijn niet op zoek naar mensen die optreden en meteen weer weggaan. Soms denken we ook: als die en die artiest elkaar ontmoeten, dat zou vet zijn! Zo hopen we dat er iets moois kan ontstaan, maar we gaan het niet pushen natuurlijk. We horen achteraf wel eens dat muzikanten die elkaar op Melodica hebben ontmoet daarna samen zijn gaan toeren, dat vinden we echt tof.”

Tot slot wil Harmen iedereen die nog niet bekend is met Melodica van harte aanraden een kijkje te komen nemen. “We hanteren een pay-what-you-want-principe. Er gaat een hoed rond en als je het optreden goed vond, dan geef je wat geld. Het is een heel relaxed weekend met geweldige muziek.” Mensen die last hebben van de zogenaamde singer-songwritermoeheid kunnen volgens Harmen ook gewoon langskomen. “Er is gekozen om de excentriekelingen binnen het genre uit te nodigen. We richten ons niet op 'Giel Beelen-songwriters', haha!”

Het Melodica Festival trapt vrijdag 11 december om 20.30 af in de Kroeg van Klaas. Zaterdag 12 en zondag 13 december staat de Melodica-familie vanaf 15.30 in Huis de Beurs. Entree: give what you want.