Eerste editie OffCourse in Simplon geeft lokale bass nieuwe impuls

Gert Blok blikt vooruit op de herintroductie van bass

Tekst: Madelon Fransen Foto's: André Eggens en Bob de Vries ,

Zaterdag vindt de eerste editie van OffCourse plaats in Simplon. Vier Groningse dj’s verzorgen een avond waarin elektronische bass centraal staat. 3voor12 groningen spreekt met Gert Blok, één van de artiesten en mede-organisator van de avond, over wat we zaterdag mogen verwachten.

 

Gert Blok is degene die met het idee kwam om weer een bass-feest te organiseren in Groningen. Na de in zijn ogen mislukte pogingen om dit in eerdere jaren te doen in Simplon, gelooft hij dat de stad hier nu wel aan toe is. Eerder waren er feesten als Update en Offbeat, die ondanks de in Gerts woorden “bizar goede boekingen” zoals Nosaj Thing en Mount Kimbie, niet druk bezocht werden. Hij merkt nu echter dat bass echt leeft in Groningen. Dit is bijvoorbeeld te merken aan avonden die Church organiseert en de Ba$$landavonden in de Gym, die allemaal goed bezocht worden. Hoog tijd voor een herkansing in Simplon dus.

Gert vindt dat er na het doodbloeden van dubstep een leegte is ontstaan in de bass, die vooral wordt opgevuld door een scala aan relatief nieuwe muziekstromingen die ineens aan populariteit lijken te winnen. Om dat tegen te gaan is Gert samen met andere enthousiastelingen ideeën gaan uitwisselen, wat uiteindelijk tot het concept OffCourse heeft geleid.

 

OffCourse betekent zowel 'uit de koers zijn' als 'uiteraard'. Deze naam heeft misschien geen direct verband met de muziek, maar de betekenis komt wel terug in het concept. Gert legt uit: “Het wordt een avond waarin elektronische bass-muziek centraal staat, en dat mag alle kanten op gaan. Denk daarbij aan beats, trap, footwork, hiphop, dubstep, future bass en allerlei aanverwante stijlen. Het doel is dat het een avond wordt waarop het hoofdingrediënt bass-muziek is, maar dat elke dj wel de mogelijkheid heeft om zijn eigen invulling te geven aan dat genre.”

Eén van de sterke punten van het concept is dat het vooral draait om lokaal talent. De organisatie wilde het festival graag toegankelijk houden en heeft ervoor gekozen om lokale artiesten uit te nodigen. Het enthousiasme van Gert over wat de stad muzikaal te bieden heeft, blijkt als we vragen of we bij toekomstige edities ook veel lokale artiesten kunnen verwachten. "De basis moet blijven bestaan uit lokale artiesten en daaromheen wordt gekeken wat er mogelijk is. Dat zullen vooralsnog met name lokale artiesten zijn, omdat er gewoon ongelooflijk veel talent in Groningen is.” Wellicht wordt er in de toekomst een grote naam naar Groningen gehaald, maar voorlopig is de organisatie uiterst tevreden met wat het noorden te bieden heeft.

 

Zaterdag zullen Beatstra, Node, Jasper Staal en Gert Blok zelf optreden. Gert kent de andere artiesten door het bezoeken van hun feestjes, waar hij erachter kwam wat voor muziek zij maakten. Met deze vier artiesten wordt juist dat gevarieerde programma gecreëerd, waar meerdere stromingen binnen de bass allemaal de kans krijgen hun geluid te laten horen.

OffCourse, zaterdag 12 december in Simplon. Aanvang 23.00, entree gratis tot 00.00 (daarna 5 euro entree).