Cinnamon Beach: met een gloednieuwe single op zak klaar voor 2016

“Onderling moet er gewoon een klik zijn, dat is de basis om muziek te maken met elkaar”

Tekst: Marissa Snitjer Foto's: Jan Lenting ,

Vrienden, plezier en een muzikale klik. In 2011 zijn Arwin van der Ploeg en Kristian Foeke samen begonnen met muziek maken. In eerste instantie alleen voor een optreden op De Nacht van Kunst en Wetenschap, maar al gauw besloten zij om samen verder te gaan. "We zijn toen liedjes gaan schrijven in de woonkamer met enkel een gitaar," aldus Arwin en Kristian. Inmiddels zijn zij onder de naam Cinnamon Beach uitgegroeid tot een versterkte band, nu met drummer en bassist. De muzikanten hebben pasgeleden hun eerste single opgenomen in de studio en donderdag vieren ze de singlerelease. Maar wie zijn die vier mannen achter de band eigenlijk?

3voor12 groningen wordt warm onthaald bij drummer Levy IJtsma thuis voor het interview. Helemaal bovenin het huis bevindt zich een prachtige ruime zolder met laag plafond. "Deze ruimte mag niet verhuurd worden," vertelt Levy. Maar dat vindt hij totaal niet erg. Achterin de ruimte hebben ze doeken opgehangen als scheidingswanden en eenmaal daar aangekomen, is dat hoekje van ongeveer vier bij vier meter prachtig sfeervol ingericht met vintage kleden, sfeervolle lampjes en hun instrumenten. Na een heerlijke, maar sterke bak koffie begint de band te vertellen over Cinnamon Beach. Met z'n vieren hebben ze avonden bij elkaar gezeten om te filosoferen welke naam bij de band zou passen. Kristian vond 'cinnamon' een mooi woord en daar hebben de anderen 'beach' achter geplakt. De bandnaam betekent op zichzelf niet iets, maar je kunt je fantasie erbij gebruiken en dit koppelen aan de muziek.

Kristian en Arwin begonnen Cinnamon Beach dus met z'n tweeën. Na een aantal liedjes te hebben geschreven in de woonkamer kwam al vrij snel Niek, de vorige bassist, erbij. Inmiddels is hij geëmigreerd en is er plaats gemaakt voor Wouter Zijlstra. Na repetities volgden een aantal optredens. Hun tweede optreden was in Simplon, toen nog zonder een percussionist/drummer. "De gedachtegang binnen Cinnamon Beach is dat als er een bandlid bij komt, het vooral leuk en gezellig moet zijn. Er moet zowel een persoonlijke als muzikale klik zijn. Dat moet de basis vormen om muziek te maken." Na de komst van een bassist kwam er ook een drummer bij de band. Levy vervult inmiddels sinds anderhalf jaar die rol als drummer. En zo groeide de band tot een viermansformatie.

Compacte popliedjes

De jaren zestig en britpop hebben een grote invloed uitgeoefend op de muziek van Cinnamon Beach. "Het begint allemaal toch wel bij The Beatles. Onze muziek bestaat uit compacte popliedjes en nu Wouter en Levy erbij zijn zingen we ook vierstemmig," vertelt Arwin. Kristian vult aan: "We zijn hier niet om super innovatieve muziek te maken, dus vergelijkingen worden al snel gemaakt. We horen wel eens dat het wat weg heeft van The Beach Boys of The Byrds, maar dat vinden we niet erg." In de beginperiode van Cinnamon Beach waren ze wat folky, maar nu zien zij zichzelf meer als een popband en zijn ze steeds meer versterkt gaan spelen.

Positiviteit is een kernbegrip binnen de band, de mannen willen graag optimistische boodschappen overbrengen. Er zitten vaak vrolijke elementen in de muziek, wat een 'Cinnamon Beach'-gevoel teweeg brengt. Toch is een boodschap overbrengen niet perse noodzakelijk. "Arwin heeft het liedje Sagar geschreven en daar zit wel een duidelijk boodschap in, maar ik schrijf op een hele andere wijze," vertelt Kristian. Waar Arwin vooral vanuit gevoel en emotie schrijft met een duidelijke boodschap, schrijft Kristian losse stukken die weer samen komen. Op deze wijze ontstaan er mooie compacte popliedjes, waar elk bandlid zijn aandeel in heeft. "We willen een band zijn zonder ego's. Oke, één grote ego met zijn vieren dan," grappen de jongens.

Het liedje Sagar is geschreven naar aanleiding van een reis die Alwin een tijdje terug naar Nepal maakte. Hij bezocht daar een weeshuis, wat een ontzettende indruk op hem heeft gemaakt. "Een jongetje in het weeshuis pakte me bij m’n pols vast en trok me mee om alles te laten zien. Hij heette Sagar en hij was toen hij klein was een straatjongen, maar was nu zo ontzettend trots dat hij een dak boven zijn hoofd had en een eigen bed. Zo veel trots straalde daar van af, dat was prachtig om te zien. Daarna ben ik verder gaan reizen, maar dat beeld bleef steeds hangen. Ieder kind zou eigenlijk zo trots moeten zijn. In Thailand kocht ik een ukulele en eigenlijk kon ik daar niet heel goed op spelen, op een paar akkoorden na. Het is ook wel een beetje een kinderinstrument en bij deze gedachte was de link er ineens en toen ben ik begonnen met schrijven. Het liedje stond in ongeveer 20 minuten op papier. Zo gaat dat soms, maar dat is lang niet altijd zo hoor." 

De nummers die de band onlangs heeft uitgebracht zijn Sagar en Anywhere. Allebei zijn ze in één weekend opgenomen in de Biotoop in Haren met Floris Glasbeek. Levy: "Het opnemen op zich neemt het minste tijd in beslag vond ik, maar we hadden acht gitaren, vier versterkers en dertig gitaarpedalen. Maar toen moesten we nog uitvogelen welke sound het beste bij welk nummer past. Het hele proces duurde daardoor wel lang, maar uiteindelijk is het wel echt heel mooi geworden." Kristian vult aan: "Levy had een Rickenbacker, zo eentje waar The Beatles op speelden en dat vonden zowel hij als wij echt te gek. Dat heeft 'ie als enige er een beetje doorgedrukt, dat hij die gitaar mocht gebruiken, haha."

Surrealisme

Bij een single hoort artwork en met deze gedachte ging de band op zoek naar iets passends. Het artwork betreft een foto van Arwin als klein jongetje. "Mijn oma heeft deze foto gemaakt en hij zit in haar fotoboek. Het is wel een beetje een surrealistische foto. Een perfecte jaren zeventig/tachtig tuin, kinderen in een tobbe en ik lees zelfs een boek. Om deze originele foto meer in onze stijl te maken heeft een illustratrice de vogeltjes er aan toegevoegd. 

Na het opnemen en uitbrengen van een single wil de band niets liever dan spelen. "We vinden het heel erg tof om te doen wat we nu doen. We hebben net een single opgenomen en daarmee hebben we nu iets tastbaars wat we ook als visitekaartje naar buiten kunnen brengen. We willen graag meer optredens spelen in 2016 en dan gaat het er in de eerste plaats om dat het gewoon leuk is."


Cinnamon Beach viert donderdag 17 december hun Single Release Party in café Peter 
Pan om 20:30 uur.