#ESNS14: Feestjes, showcases, festivals en andere randprogrammering

Ook zonder kaartje vier dagen muziek in Groningen

Tekst: Wymer Praamstra ,

Ook dit jaar was Eurosonic Noorderslag weer binnen een dag uitverkocht. Gelukkig zijn er altijd genoeg gratis evenementen, zowel officiële onderdelen als randprogramma’s. De belachelijke hoeveelheid muziekliefhebbers en bands in Groningen zorgt altijd voor een gezellige drukte in de hele stad. Hieronder staan (hopelijk) alle tot nu toe bekende (gratis) evenementen. Als er wel een paar euro entree is, staat dat er bij. Toch iets gemist? Vermeld het in de reacties.

Officiële gratis onderdelen

Eurosonic Air
Wanneer: 16-17-18 januari
Waar: Grote Markt.
Wat: Sinds enkele jaren een vast onderdeel van het officiële Eurosonic Noorderslag programma. Gevestigde namen uit binnen- en buitenland mogen zich laten zien en horen op het grootste podium van Groningen. Helemaal gratis, als soort van cadeautje aan de stad.
Wie: o.a. De Staat, Kensington, La Pegatina en Kraantje Pappie.

Grunnsonic
Wanneer: 15-16-17 januari
Waar: Subsonic, De Walrus, Café Koster, Buckshot Café, Lola.
Wat: Om ook de bandjes uit stad en ommeland de kans te geven zich te laten zien aan een groter publiek, is Grunnsonic in het leven geroepen. Gevestigde namen vinden we hier niet. Wel bakken met talent dat laat zien waarom Groningen één van de belangrijkste popscenes van Nederland heeft.
Wie: o.a. Mongoose, Meadowlake, Eisenhower, Sexton Creeps en The Black Cult.

GasTerra Energy Stage
Wanneer: 15-16-17 januari
Waar: Energy Stage, CiBoGa terrein, Boterdiep.
Wat: Officieel programma met Groningse acts, maar staat wel weer los staat van Grunnsonic. Volgt u het nog? In ieder geval kun je bij de Energy Stage vanaf het eind van de middag tot halverwege de avond toppers uit de regio zien.
Wie: o.a. Wolvon, Vox Von Braun, Maison du Malheur, Town of Saints, Posij.

 

Meerdaagse evenementen

Altersonic
Wanneer: 15-16-17-18 januari
Waar: Drie Gezusters, De Kast e.a.
Wat: Een vaste waarde inmiddels, het alternatieve Eurosonic dat zijn hoofdkwartier in de grootste kroeg/bar/restaurant van Groningen - De Drie Gezusters - heeft. Voornamelijk Nederlandse acts worden aangevuld met enkele internationale namen. Voor de echte avonturiers valt hier genoeg te ontdekken.
Wie: o.a. Andy Shauf, Green Lizard, Mr Wallace en Horses on Fire.

B.B.Sonic
Wanneer: 16-17-18 januari
Waar: Benzinebar, Hoekstraat.
Wat: In één van de rood belichte straten van Groningen zit de legendarische Benzinebar. Zoals de naam al doet vermoeden een iets ruigere locatie dan je in het keurige centrum kan vinden. De line-up is dan ook stevig met rockabilly, metal en punk. Op vrijdag kunnen bovendien de strotjes worden gesmeerd om zelf mee te schreeuwen met de Punk Rock Heavy Metal Karaoke Band. Onderdeel van Freesonic, maar leuk genoeg om op zichzelf te staan.
Wie: o.a. De Punk Rock Heavy Metal Karaoke Band, Greendogs en Sinners.

Black & Bloom
Wanneer: 15-16-17 januari
Waar: Black & Bloom, Oude Kijk in ’t Jat.
Wat: Drie bandjes op drie dagen in misschien wel de beste koffiezaak van Groningen. Geniet met je speciale koffie in de hand van de akoestische sessies.
Wie: Swinder, Orange Skyline, Alfonso Y Senor Leon.

Euromoney
Wanneer: 16-17-18 januari
Waar: De Gym, Oosterstraat.
Wat: Hip, hipper, de Gym. Samen met Owsum heeft de Gym drie dagen een topprogramma opgesteld. De obscuurste bandnamen met de obscuurste muziek kun je hier vinden. Vanaf elf uur ’s avonds gaat het los. ‘Euromoney, honey. Da’s pas funney.’
Wie: o.a. DJ Boris Becker, Harry Merry, Vakantie, Elektriciteit is Onze Hobby en Hun Bed.

For the Time Being
Wanneer: 15-16-17 januari
Waar: Oosterstraat 48-52.
Wat: In een leegstaand pand in de Oosterstraat, een paar deuren van de Vera, hebben verschillende organisaties en bedrijven de handen ineen geslagen. O.a. Excelsior, Top Notch, Haldern Pop, uitgeverijen Lebowski en Passage en winkels als Tender Records en De Recessie. Naast live-muziek dus ook kunst, design (o.a. live-zeefdrukken door Vera-medewerkers), platen en een hapje en drankje. Timetable is er nog niet, maar hou de tumblr in de gaten voor meer informatie gedurende deze week. 
Wie: o.a. Go Back To The Zoo, Tim Knol, The Black Cult, Madensuyu.

Freesonic
Wanneer: 15-16-17-18 januari
Waar: o.a. Het Concerthuis, Het Pakhuis, De Kar en EMG Factors.
Wat: Overkoepelende organisatie van heel veel gratis muziek in heel veel kroegjes en cafés. Met avonden verzorgd door onder andere Full Spectrum, Alles Los Agency en Freesonica. Ook is er een avond met alleen maar artiesten uit Tilburg.
Wie: o.a. T.S. Elliot Appreciation Society, Maask, We Sell Guns, BlackboxRed en The Sensational Second Cousins.

Geduvel
Wanneer: 15-16-17-18 januari
Waar: Flat Iron en SAUS, Oude Ebbingestraat.
Wat: Onder regie van de Groninger band Model Depose een aantal gratis instores in Flat Iron & SAUS. Met meerder Grunnsonic bandjes en Kadebostany uit Zwitserland als afsluiter op donderdag. En hapjes!
Wie: o.a. Model Depose, Kadebostany, Franky Age en Meadowlake.

Jongens van Hemmes Instores
Wanneer: 17-18 januari
Waar: Jongens van Hemmes, Steentilstraat.
Wat: Een van de beste platenzaken van Groningen kan natuurlijk niet achterblijven met instores. Op de vrijdag en zaterdag zijn er daarom toppers uit Groningen en omstreken te vinden in de Jongens van Hemmes. Van ’s middags een uur of 12.00 tot 17.00.
Wie: o.a. Meadowlake, Vikings in Tibet, Wolftone en J’lectroniq.

Magners Music Sessions XL
Wanneer: 15-16-17 januari
Waar: The Dog’s Bollocks, Oude Boteringestraat.
Wat: In de relatief nieuwe kroeg The Dog’s Bollocks zijn wel vaker sessies, maar voor ESNS pakken ze extra stevig uit. Klinkende namen uit het hele land zullen de ballen uit de broek spelen vanaf een uur of 17.00 tot laat.
Wie: o.a. Tangarine, Afterpartees, When We Are Wild, The Maureens en The Future’s Dust.

Metropolis
Wanneer: 15-16-17 januari
Waar: Café Metropolis, Oude Boteringestraat.
Wat: Ook in het naar de film van Fritz Lang vernoemde Café Metropolis is drie dagen lang muziek. Live aan het begin van de avond, waarna de dj’s het overnemen. Niet de grootste namen, maar wel een zeer gezellige locatie.
Wie: o.a. Ten Years Today, The Monroes en Angelo Romano.

Platosonic
Wanneer: 16-17-18 januari
Waar: Plato & Coffe Company, Oude Ebbingestraat.
Wat: Voor wie geen kaartje heeft en toch een proefje wil van het talent dat op ESNS staat is Platosonic overdag een fantastisch alternatief. Grote kans dat je favoriete bandje een kort (akoestisch) setje weggeeft in de Plato of bij de buren van de Coffee Company. Door de beperkte capaciteit intiem en vaak een mogelijkheid om even met de bandleden te spreken of meteen hun nieuwste werk te kopen.
Wie: o.a. The Animen, The Strypes, Baskerville & Shiny Darkly.

Pleuropsonic
Wanneer: 15-16-17-18 januari
Waar: Crowbar, De Zolder, PINO, ORKZbar.
Wat: Inmiddels een traditie, deze reactie op het officiële ESNS. Het hardere muzikale werk heeft hier wel een centrale positie. Met raggende punk, metal en andere harde rockvarianten. Alleen de avonden in de Zolder zijn gratis trouwens, de rest kost een paar schamele euro’s.
Wie: o.a. Fake Orgasms, Fuckups, Asbo Peepshow en Hausmagger.

Pleuropsonic & Groninger Songwriter Circle
Wanneer: 16-17-18 januari
Waar: De Singelier, Lokaal Ambrosius en Le Petit Theatre.
Wat: Het lijkt een vreemde combi, het harde Pleuropsonic dat zich mengt met de Groninger Songwriter Circle, maar samen kunnen ze het goed vinden. Drie avonden op drie verschillende locaties met rustige muziek, met name uit de regio. De derde avond kost een paar knaken, de rest is gratis.
Wie: o.a. Flowerbox, Roos Galjaard en Marjoram.

Silo Sessions XXL
Wanneer: 16-17-18 januari
Waar: Silo Today, Griffeweg.
Wat: In intieme sfeer overdag genieten van met name de wat rustigere muziekgenres. Dat kan bij de Silo Sessies die voor ESNS flink hebben uitgepakt met veel talent uit Groningen en enkele (inter)nationale namen.
Wie: o.a. Meadowlake, Bruce James, Tom Bradley en Inge van Calkar.

The Sound of Young Holland II – Subroutine & Lepel
Wanneer: 16 – 17 januari
Waar: O’Ceallaigh & De Kult.
Wat: Een vervolg op het meer dan geslaagde The Sound of Young Holland van vorig jaar. De beste paarden worden van stal gehaald door het kwaliteits-undergroundlabel Subroutine. In samenwerking met de beste concertorganisatoren van Groningen: Lepel Concerts. Overigens moet die titel niet te serieus worden genomen. Met levende legendes Meindert Talma, Zea en The Ex zijn ook de oudere jongeren vertegenwoordigd.
Wie: o.a. Suit and Tie Johns, Apneu, The Ex, Meindert Talma, Cairo Liberation Front.

De Toeter en Simone FM
Wanneer: 16-17-18 januari
Waar: Café De Toeter, Turfsingel.
Wat: Samen met de lokale zender Simone FM heeft Café De Toeter een indrukwekkend programma neergezet. Waar speciaalbieren en bijzondere whisky’s normaal de boventoon voeren in het café staan nu toppers uit Nederland en enkele buitenlandse acts op de kaart. Let op: er zijn nog meer namen dan op de poster staan.
Wie: o.a. Go Back To The Zoo, Eefje de Visser, Jacco Gardner, Chef’Special, Blaenavon en Mozes & The Firstborn.

 

Eendagsvliegen

Aftersonic
Wanneer: 18 januari
Waar: Platformtheater.
Wat: Een onofficiële afterparty van het Eurosonic festival. Vorig jaar geïnitieerd door The Tightropes, en nu heeft Model Depose de touwtjes in handen. Vier talentvolle Groningse bands die ook op Grunnsonic spelen laten nog één keer zien wat ze in huis hebben.
Wie: Meadowlake, Sexton Creeps, Model Depose, Orange Skyline.

Back in the Saddle day-party
Wanneer: 18 januari
Waar: Jack Daniel’s Barn, Boterdiep.
Wat: Vorig jaar werd ESNS dé springplank van Traumahelikopter. De jongens uit Groningen Noord keren dit jaar terug met een eigen feestje op de zaterdag. Met naast prima muziek ook kleding, platen en ander spul te koop.
Wie: Afterpartees, White Slice, Chuckamuck, Sha-La-Lees.

Fire Works
Wanneer: 15 januari
Waar: Lola, Pelsterdwarsstraat.
Wat: Voordat Grunnsonic in Lola neerstrijkt is de eerste avond ingevuld door de mannen van Solidaritas. Vier talentvolle acts op deze prachtige locatie, voor maar 3 euro.
Wie: Lukas Batteau, The Tightropes, Vikings in Tibet, The T.S. Elliot Appreciation Society.

Negersonic
Wanneer: 17 januari
Waar: O’Ceallaigh, Gedempte Kattendiep.
Wat: DJ De Rooie Neger, sexy en integer, presenteert zijn eigen mini-festivalletje in de Ierse pub aan het Kattendiep. Met Afterpartees, Wolftone en Fake Orgasms gaat de boel geheid op de kop. Zeker als de onnavolgbare DJ zelf achter de draaitafels plaats neemt.
Wie: De Rooie Neger, Wolftone, Fake Orgasms, Afterpartees.

A piece of Case
Wanneer: 17 januari
Waar: Galerie With Tsjalling.
Wat: Na een avontuur met Girl Beard heeft Case Mayfield zich weer, in ieder geval voor even, op zijn solo-werk gericht. Het derde album moet dit voorjaar verschijnen en als voorproefje zal meneer een paar nummers spelen in Galerie With Tsjalling. Opgeven is nodig vanwege de beperkte capaciteit.
Wie: Case Mayfield.

Scene Report Academie voor Popcultuur
Wanneer: 17 januari
Waar: Galerie Sign, Winschoterkade.
Wat: Naast het hieronder beschreven feestje van de Academie voor Popcultuur in Vera is ook in Sign een aantal bandjes te zien. Met naast muziek een ‘talk about communities’, muurschilderingen en gratis soep is het een goede manier om het eind van de middag door te brengen.
Wie: o.a. The Future’s Dust, Wonder, Sväva, en Plastic Animals.

Subbacultcha & Wham Wham day-party
Wanneer: 18 januari
Waar: Galerie Sign, Winschoterkade.
Wat: De day-party van Subbacultcha en Wham Wham heeft elk jaar weer een top line-up. Internationale namen die op het punt van doorbreken staan zijn gemengd met Nederlandse toppers (in de dop). Het gratis bier, tot het op is, is een andere leuke reden om te gaan.
Wie: o.a. East India Youth, Thomas Azier, Apneu, Girl Band.

Vera & Academie voor Popcultuur
Wanneer: 18 januari
Waar: Vera.
Wat: De Academie voor Popcultuur in Leeuwarden bestaat tien jaar. Ook dit jaar zijn er voldoende bandjes die hun basis hebben gelegd op de AvP. In Vera een avondvullend programma met eerst twee bandjes downstage en daarna een afterparty/swingavond in de grote zaal.
Wie: Sväva, Sklero, Blackbox Red DJ-set.

Wishfulmusic & With Tsjalling
Wanneer: 18 januari
Waar: Galerie With Tsjalling, Oosterstraat.
Wat: Wishfulmusic staat bekend om het organiseren van intieme huiskamerconcerten met akoestische bands en muzikanten uit binnen- en buitenland. Op ESNS is dit niet anders en in samenwerking met Galerie With Tsjalling zijn er vier acts geboekt.
Wie: Town of Saints, The T.S. Eliot Appreciation Society, Vikings in Tibet, Ode to the Quiet.

Wishfulmusic presents: Phia
Wanneer: 17 januari
Waar: Magpiestore.nl, Zwanestraat.
Wat: Phia kan in haar eentje het geluid van een hele band produceren. Met loops en andere trucjes weet ze indrukwekkende optredens te geven. In de hippe Magpiestore kun je van haar genieten met een kop koffie en huisgemaakte lekkernij in je handen.
Wie: Phia.

 

Showcases

Alles Los Agency
Wanneer: 15 januari
Waar: Het Pakhuis.
Wat: Alles Los presenteert drie bands uit hun rooster. Het event valt onder Freesonic, maar heeft een sterke line-up die het extra benoemen zeker waard is.
Wie: ZEA, Blackbox Red, The Don’t Touch My Croque-Monsieurs.

Double Vee Bowling
Wanneer: 16 januari
Waar: Bowlingbaan Kattendiep.
Wat: Bowlen op de donderdagnacht, het is inmiddels een vreemde traditie geworden. Double Vee organiseert het ook dit jaar. De bandjes staan op de ene baan, terwijl jij de strikes en spares op de baan ernaast gooit. Je komt alleen binnen met uitnodiging/aanmelding.
Wie: Lonely The Brave, Eefje de Visser + Special Guest, Seward.

Double Vee Afterparty
Wanneer: 17 januari
Waar: De Spieghel.
Wat: De tweede afterparty van Double Vee is zonder ballen en kegels. In De Spieghel komen bandjes van Double Vee ’s avonds laat nog een extra showtje spelen.
Wie: Mozes and the Firstborn, Eefje de Visser, Loïs Lane.

Fire in The Disco
Wanneer: 16 januari
Waar: Pand 48, Schuitendiep.
Wat: Ook Fire in The Disco heeft een onofficieel feestje georganiseerd. In technotempel Pand 48 staan niet de minste namen. Voor slechts drie euro kun je vanaf 20:00 tot waarschijnlijk vroeg in de ochtend dansen.
Wie: o.a. Marc Romboy, Gabriel Ananda, Rey & Kjavik en Battage.

Friendly Fire Friday
Wanneer: 17 januari
Waar: Warhol, Papengang.
Wat: Friendly Fire heeft drie acts uit eigen stal een extra podium gegeven in de Warhol. Helaas RSVP only, dus niet iedereen komt zomaar binnen. Maar als je binnen komt, kun je wel drie topbands aan het werk zien.
Wie: Adam & The Relevants, Jett Rebel, Town of Saints.

Full Spectrum
Wanneer: 17 januari
Waar: Het Pakhuis.
Wat: Ook Full Spectrum toont het beste uit eigen stal op een gratis showcaseavond. Tevens onderdeel van Freesonic. Hier zijn een paar acts te zien met maar één show op ESNS, dus zeker de moeite waard om even een kijkje te nemen.
Wie: 3rd Floor Magic, Diggy Dex, The Benelux, Minus The Tiger.

Geertruida
Wanneer: 16 januari
Waar: Warhol, Papengang.
Wat: Geertruida uit Haarlem heeft een eigen, gratis, feestje in de Warhol met een stevige line-up. Veel beloftevolle bandjes uit Nederland die van 15:00 tot laat in de Warhol huis zullen houden.
Wie: o.a. Mineral Beings, Those Foreign Kids, The Black Cult en Bismuth.

White Russian Records
Wanneer: 16 januari
Waar: Crowbar.
Wat: White Russian Records & Bookings heeft ook een doorsnede van hun rooster op een eigen feestje neergezet. De ruige Crowbar is een uitstekend toneel voor het hardere genre waar White Russian om bekend staat.
Wie: The 101’s, Call it Off, Meet The Storm, Wasted Bullet.

 

Buiten Groningen

Afterslag
Wanneer: 19 januari
Waar: Gigant, Apeldoorn.
Wat: Een dag na Noorderslag kun je nog acht bands van het officiële programma zien in de Gigant in Apeldoorn. Een goede dwarsdoorsnede met zowel binnen- als buitenlandse bands op het podium.
Wie: o.a. Larry Gus, The Wands, The Silverfaces, Elephants from Neptune.

Astersonic
Wanneer: 17 januari
Waar: Podium Asteriks, Leeuwarden.
Wat: Niet ver van Groningen toch nog drie bandjes van het officiële ESNS programma zien? Voor maar 5 euro kun je in het sympathieke en kleinschalige Podium Asteriks in Leeuwarden terecht op Astersonic.
Wie: Sex Jams, Taymir, Suit & Tie Johns.