3voor12 Gelderland

Dag Des Oordeels: Greetings from Nijmegen

'Greetings from Nijmegen' erg geschikt voor een druilerige zondagmiddag

DJ Stevie Starlight is derde geworden in de verkiezing van de Grootste Nijmegenaar aller tijden. Het is misschien moeilijk te geloven, maar er heeft een nóg groter artiest in Nijmegen gewoond. Nina Simone bracht drie jaar van haar leven door in onze stad. Om dit te vieren, brengen meer dan vijftig Nijmeegse muzikanten een muzikale groet aan deze zangeres. Wij luisterden naar het resultaat.

Eind november 2005 waarde de geest van Nina Simone rond in de Vereeniging in Nijmegen. Ruim drie uur lang brachten vele Nijmeegse artiesten een ode aan deze Amerikaanse zangeres, die een aantal jaren in onze Waalstad heeft gewoond. Die avond werd de cd 'Greetings from Nijmegen, Nina Simone' gepresenteerd. De plaat bevat 18 nummers en is uitermate geschikt voor een druilerige zondagmiddag. De regen tikt zachtjes tegen het zolderraam, de kachel staat hoog, pantoffels aan, met een kop warme chocolademelk in je hand en de poes op schoot wegdromen op de bank.

Er is vooral gekozen voor de rustiger nummers van Simone, met de nadruk op jazzy songs en blues. In veel nummers is de muzikale begeleiding heel subtiel en doeltreffend. Instrumenten als viool, trompet, accordeon en piano zijn gedienstig aan de zang en versterken deze waar dat mogelijk is. De overvloed aan rustige nummers maakt de cd ook wat saai en langdradig en dat is jammer. Nina Simone heeft veel verschillende muziekstijlen gezongen en het was leuker geweest om die verscheidenheid te benadrukken.

Toch is de cd zeker de moeite waard, met enkele juweeltjes als 'Everything must change' door Maud, 'The other woman' van Rood, 'Plain gold ring' door Frank Antonie en het door Fay Claasen uitgevoerde 'My man’s gone now'. Verder is het apart om Frank Boeijen in het Engels te horen zingen en is het jammer dat Paul de Graaff uit de toom valt met een nederlandstalige bewerking van O-o-child. Net als je door alle warme klanken bent ingedommeld, eindigt de cd toch nog met een opgewekt nummer. De Rolero's spelen 'My baby just cares for me' op een One Two Trio achtige manier, maar blijven toch geloofwaardig. Met 'Greetings from Nijmegen' brengt Nijmegen een waardige muzikale groet aan één van haar wereldberoemde inwoners.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12