3voor12 Gelderland

Oranjepop voelt zich thuis op de Hessenberg

Gratis openluchtfestival biedt een podium aan opkomende Nederlandse bands

Net als de afgelopen jaren vindt ook in 2005 weer een Oranjepop plaats in Nijmegen. Dit gratis openluchtfestival op de Hessenberg is een uitstekende plek om jong Nederlands poptalent te zien. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen sprak met de organisatie over de komende editie.

Oranjepop is sinds 1999 (bijna) elk jaar vaste prik op Koninginnedag. Het festival onderscheidt zich van andere evenementen op 30 april met vooral nieuwe en kwalitatief hoogwaardige popmuziek. Vorig jaar kwamen over de gehele dag 3000 mensen naar het festivalterrein op de Hessenberg. De organisatie hoopt dit jaar op 3500 bezoekers. Oranjepop wil het publiek laten kennismaken met het hedendaagse muziekaanbod van Nederlandse bodem en een podium bieden aan opkomende, talentvolle Nederlandse bands.

Organisator Peter Onstein: "Omdat het festival zich richt op een brede publieksgroep zorgen we voor een artistiek verantwoord programma dat toch toegankelijk is. We mijden daarom de zeer extreme muziekstijlen. In het middaggedeelte reserveren we altijd plek voor lokaal en regionaal talent." Nieuw talent betekent leuke muzikale verrassingen. Uitschieters waren afgelopen jaren onder meer Boo!, OLaBOLA en Gem. Onstein ziet dit jaar veel in Coalition of the Wicked. "Maar ik verwacht van Artefact ook een bijzonder optreden. En daarnaast heb ik persoonlijk wel verwachtingen van de Nijmeegse band The Doubleshots."

Oranjepop vond de afgelopen jaren plaats op het plantsoen op de Van Schaeck Mathonsingel (1999), Julianaplein (2000), Mariënburgplein (2001) en de Hessenberg (2003, 2004). Onstein: "Op de Hessenberg hebben we een plek gevonden waar we onze eigen uitstraling hebben kunnen creëren. De plek past bij ons en de beschikbare oppervlakte is toereikend en voldoende intiem en de Hessenberg is waanzinnig goed bereikbaar voor publiek."

Toch verdwijnt ook de Hessenberg als locatie voor Oranjepop. "We hebben goede hoop volgend jaar nog een keer het festival daar te kunnen organiseren. En dat willen we ook graag. We voelen ons er thuis en hebben een goede verstandhouding met de buurt opgebouwd. Ook de gemeente vindt het blijkbaar prettig: Oranjepop is het enige evenement dat op die locatie mag plaatsvinden. Voor de jaren na 2006 zoeken we nog naar een andere locatie."

Dit jaar spelen de volgende bands op Oranjepop: Platvloers, The Kevin Costners, The Doubleshots, The Phantom Four, Vankatoen Coalition of the Wicked, Wealthy Beggar, Trackaddicts en Artefact. De aanvang is 14 uur en de toegang is gratis.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12