3voor12 Gelderland

Oostelijke analoge elektronica van K.K. Electronics komt naar Amsterdam

Regiowinnaars Grote Prijs Dance Midden morgen in de finale in Paradiso

Morgen is het zover: de dance-finale van de Grote Prijs in Paradiso, Amsterdam. De oostelijke inzending - nieuwe naam: ‘Regio Midden’ - komt eerlijk gezegd van veel verder. De twee leden van K.K. Electronics komen uit Rusland, zo vertelt Ilja Dombrovsky. Zij proberen morgen voor het ‘andere’ geluid te zorgen.

De basis van K.K. Electronics is analoge apparatuur. Met Moogs, oude synths, een Arp 2600 en moderne synths met klassieke geluiden, maken zij sinds 2002 organische analoge elektronische muziek. K.K. Electronics bestaat uit Ilja en Alex. Die laatste is producer en dj en speelt trombone. Dit gezamenlijke project is voornamelijk opgestart om voet aan de grond te krijgen in de Nederlandse elektronicascene. Tot nu toe vonden hun optredens veelal in Rusland plaats. De ontplooiing richting het westen is een volgende stap in hun ontwikkeling.

De combinatie tussen Ilja de autodidact en de echte muzikant Alex zorgt voor een prettige en vruchtbare samenwerking, vindt Ilja. In zijn studio in Duiven componeren Ilja en Alex hun analoge elektronica die beïnvloed is door muzikanten als Kraftwerk, Air, Portishead, Underworld en Radiohead. Alex reist daarvoor heen en weer tussen Moskou en het Gelderse plaatsje. K.K. Electronics verschijnt morgen in Paradiso in een speciale bezetting op het podium. Naast de vaste leden speelt een trompettiste mee, genaamd Sanne. Het liefst had Ilja ook nog een strijkkwartet mee laten spelen, maar vanwege het korte tijdsbestek was dit geen haalbare kaart. Dat soort elementen voegen muzikaal en visueel veel toe aan een live optreden, naar Ilja’s mening.

Tussen de overige finalisten in de dance-categorie zal deze driekoppige formatie het andere aspect van de elektronica belichten. Compositorische elektronica waar de nadruk niet ligt op de dansbaarheid maar op een goede luisterbaarheid. In dit klimaat van trance en commerciële hardstyle is het voor elektronica nog steeds moeilijk om zich te manifesteren in Nederland. Wat dat betreft zou Nederland, volgens Ilja, beter naar de omliggende landen moeten luisteren. In Duitsland, België en vooral Engeland heeft deze muziekvorm een stevige fundering in de muziekscene.

Van de overige finalisten heeft Ilja alleen SUWU3 tijdens de voorrondes gehoord. Hij vond hen zeer dansbaar. Ilja vindt het belangrijker om hun project te kunnen presenteren op Nederlandse bodem dan om te winnen. Om in poptempel Paradiso te mogen staan is al een prijs op zichzelf, vindt hij. Hij ziet K.K. Electronics nog niet op Dance Valley spelen, mochten zij morgen eventueel winnen. “Onze muziek zou daar niet tot zijn recht komen”, lacht Ilja vanuit zijn studio.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12