3voor12 Gelderland

#4df17: Janka Nabay betovert zijn publiek

En vormt feestelijke afsluiter van de dinsdagavond

Wat is dat toch met die charismatische Afrikanen op het Valkhof Festival. Jaar in jaar uit weten zij het publiek volkomen in te pakken, op te zwepen, te betoveren en in een feeststemming te brengen. Dat doet Janka Nabay ook met zijn Bubu Gang.

Janka is afkomstig uit Sierra Leone en brengt traditionele Bubu muziek in een modern jasje. De oorsprong van Bubu ligt in de folkmuziek van moslims in zijn thuisland. Janka kreeg geen toestemming de muziek in het buitenland te spelen maar zei: ''fuck you". Samen met zangeres Boshra Alsaadi uit Syrië en leden van Gang Gang Dance verweeft hij Bubu met Afrobeat, psychedelische rock en een moderne instrumentatie van synths en beats.

Janka zelf spreidt een tomeloze energie ten toon, geen seconde staat hij stil en op aanstekelijke wijze weet hij het publiek voor zich te winnen. De Arc staat afgeladen vol, iedereen danst en Janka grijnst van oor tot oor. Hij neemt zelfs de gelegenheid om terug te komen voor een toegift. De sfeer die hij neerzet, neemt het publiek nog lang met zich mee, diep de tropisch-warme nacht in.

HET MOMENT:
Al snel na aanvang van het concert dringt een groepje welgevormde Afrikaanse mama’s van alle leeftijden zich naar voren en vormt een spontane dansgroep. Zwaaiend met hun heupen en met geheven armen vormen ze een aanstekelijke rondedans waarin ook de jongste, een aanbiddelijke peuter van een jaar of twee, wordt meegenomen. Ze leggen als snel contact met Janka en zingen met hem mee in een vraag- en antwoordsong. Het klinkt prachtig, zijn diepe stem en de hoog uithalende vrouwen. Afrikaanse sfeer ten top! Het werkt zo aanstekelijk dat steeds meer mensen mee gaan in de rondedans.

Volg alle recensies, fotoverslagen en andere artikelen in ons dossier van de Vierdaagsefeesten.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12