3voor12 Gelderland

#4df17: Skanken onder de brug met Distemper

Russische ska past perfect op De Kaaij

De Kaaij heeft dit jaar weer vooral veel lokale talenten op het podium staan tijdens de Vierdaagsefeesten, maar een opvallende naam tussen de programmering is Distemper. De populaire Russische skacore-band bestaat al meer dan 25 jaar in wisselende samenstellingen, maar zanger Vyacheslav “Datsent” Biryukov en drummer Sergei “Bai” Baybakov zijn vaste waarden. Gaat dit aanslaan op De Kaaij?

Er zijn genoeg mensen onder de Waalbrug, maar voor Vierdaagsefeestenbegrippen is het niet druk vanavond op De Kaaij. Gelukkig is de broeierige zon onder en ligt men niet meer in de stoelen te luieren: er staat een gezellig aantal mensen voor het podium als Distemper begint. En hun muziek is aanstekelijk: al bij het eerste nummer staat een deel van het publiek te slanken. De feestvreugde wordt nog eens versterkt als Freaky Dog, de mascotte van de band, tijdens het tweede nummer op het podium komt.

De formatie uit Moskou straalt energie uit. De blazers tonen synchroon hun ska-moves, Freaky Dog springt op en neer en pept het publiek op (zoals een mascotte hoort te doen). De show duurt al met al anderhalf uur en dat is misschien iets te lang: Distemper kan niet iedereen lang genoeg boeien, sommigen hebben het na een half uur wel weer gezien en lopen weg. Daarentegen komen anderen weer aanwaaien om te worden meegezogen in het skafeest.

HET MOMENT:
Als afsluiter wordt een cover van Sham69 ingezet, 'If the Kids are United'. Het is de eerste keer vanavond dat de zanger Engels spreekt. Het publiek herkent het en er ontstaat zowaar een kleine pit. Na afloop wordt er “we want more” gescandeerd en we krijgen zowaar een toegift. Als kers op de taart speelt de band 'Moscow Reggae', de Russiche variant op Laid Back's 'Sunshine Reggae'.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12