3voor12 Gelderland

Dag Des Oordeels: Gitbox! - Songs for Shiftless Days

Alles aan 'Songs for Shiftless Days' ademt een authentieke sfeer

Een platenmaatschappij met schulden, uitgestelde releasedata, wisselingen in de band, verloren opnamebanden - de nieuwe cd van Gitbox!, 'Songs for Shiftless Days', had heel wat voeten in de aarde. Maar nu is hij er. Wij beluisterden de cd en waren behoorlijk onder de indruk.

'Songs for Shiftless Days' is hét langverwachte nieuwe album. Alle opnamebanden zijn terecht, er is gemixt en gemasterd, en het Nijmeegse semi-legendarische Gitbox! kan na een paar jaar radiostilte op volle toeren verder. Al vanaf nummer één, 'Something On Your Mind', glijden er kabbelende deuntjes uit de speakers die je als luisteraar meezuigen in de wereld van zanger Roeland van Niele. Zo hoort dat! Het doet een mens goed, zo'n zwevende melancholieke opener, die tekstueel zo'n beetje alles in 't midden laat, behalve dat er iets aan de hand is... "Something's on your mind... isn't it? Tell the truth now."

Dan lijkt het in 'Back of the Room' toch even of de klad er al in komt. Het tempo is nóg weer lager en de zangmelodie niet echt catchy. Gelukkig hebben de heren in dit nummer een verrassing in petto, en wel in de vorm van een stiekem naar voren sluipende lawaai-climax die alle twijfel vervaagt. Erg mooi. En zo ook het niemendallige rocknummer 'Fingers Crossed', dat er meteen inhakt met vrolijke basloopjes en een huppelende ritmesectie. Ook op de rest van het album is het afwisseling troef, met lo-fi pop, back porch country tunes en schrijnende ballads. Wat meteen opvalt is dat alles aan de muziek een authentieke sfeer ademt.

De zang, met een Amerikaans accent dat klinkt als een klok. Welgemeende liedjes vol zielenroerselen, klaagzang en bezinning. Het subtiele, laidback gitaarspel waar je uren naar kunt luisteren. Vakmanschap, en petje af. Dikke plus dus wat dat betreft, maar je moet er wel van houden. Niet voor beat-freaks, neo-goths of hiphoppers, natuurlijk. Denk ik. Maar je weet nooit. Vrijdag 7 oktober presenteert Gitbox! zijn nieuwe album in Merleyn. Kijk, luister, en oordeel zelf.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12