3voor12 Gelderland

Bombax biedt alternatief voor 21-plussers

"Afgetrokken jaren '80 en '90 muziek was toen niet leuk en nu al helemaal niet meer"

Arne Jansen op Pinkpop. Een programma als 'Spuiten en Slikken' bij de EO. De NS die op tijd rijdt. Je verwacht niet dat het gaat gebeuren. In dat rijtje lijkt ook 'een nieuw rockfeestje op de Korenmarkt in Arnhem' te vallen. Tussen alle après-ski, Top 40 deuntjes en technogedreun valt dat behoorlijk uit de toon. Toch vond op 21 april de eerste editie plaats van Bombax, een nieuw feest dat rockend Arnhem naar Jules wil lokken met live muziek en een dj. Uiteraard gingen wij kijken.

Een band en een dj zijn beide even belangrijk voor een geslaagde avond. De Rotterdamse band Clayborn had de eer om als eerste band op Bombax te spelen. De band is te spreken over het initiatief: "Alles is goed geregeld. Helaas was er niet zoveel publiek want zoiets als Bombax heeft zeker bestaanrecht. Het gebeurt niet vaak dat er eerst een band speelt en er daarna nog een hele nacht lang een dj draait in dezelfde muziekstijl. Over het algemeen vertrekken de mensen als de band klaar is."

Op de eerste Bombax was dat overigens ook het geval. Er was al weinig publiek, maar om een uur of twee was de Jules zo goed als leeg. Dat was jammer, want dj RON draaide lekker. De minimum leeftijd voor Bombax is 21 jaar. The Move zit wekelijks bomvol met 16- tot 20-jarigen die om twee uur op straat staan. Het is toch een ideale kans voor Bombax om juist die jongeren aan zich te kunnen binden? Organisator Barbara Tscharnidling is het daar niet mee eens:

"Mijn bedoeling is juist om een alternatief neer te zetten voor de Swing Night en de Boogie Night feesten, waar voornamelijk afgetrokken jaren '80 en '90 muziek gedraaid wordt. Dat was toen niet leuk en nu al helemaal niet meer. Het is van de zotte dat je als 21-plusser nergens heen kunt als je een voorkeur had en hebt voor alternatieve muziek. Er zijn twee mogelijkheden: je mengt je tussen de pubers en mensen die dat net niet meer zijn, of je gaat naar plekken waar mensen van jouw leeftijd zijn, maar waar jouw muziek niet gedraaid wordt. Bombax wil mensen die zoeken of het zoeken hebben opgegeven een plek aanbieden."

Op 19 mei aanstaande vindt de volgende Bombax plaats. Het is volgens Tscharnidling de bedoeling dat er ook avonden komen met alleen lokale bands zoals With Ice en The Analog Project. Als mensen de Jules weten te vinden, kan Bombax zeker een mooi initiatief zijn voor zoekende 21-plussers. Misschien is Arne Jansen op Pinkpop toch niet eens zo’n heel slecht idee.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12