3voor12 Gelderland

#4df17: De tijd wordt versierd door The Mauskovic Dance Band

Nicola Niggebrugge en consorten laten zowaar een heel publiek bevredigd achter

“Did Nicola Niggebrugge just pull a Josh Tillman?” Ben je gek, joh. Hij heeft zijn drumstokken – nog warm van de optredens met Jacco Gardner en Eerie Wanda – wel op eenzelfde manier ingeruild ten faveure van een positie als frontman, maar een cynische klootzak is Nicola a.k.a. Nic Mauskovic verre van. Hij en Jacco gaan nog goed samen. Dat zagen we eerder op de Valkhof-dinsdag toen zij samen het podium bestegen als Bruxas. Vanavond wordt er getracht een iets interessantere vibe neer te zetten met The Mauskovic Dance Band. Op Down The Rabbit Hole veranderde ze de vloerplaten van De Kerk al in een trampoline; benieuwd of dat ook lukt op Valkhof.

De jongens lijken uit Paul Thomas Andersons Boogie Nights te zijn gestapt, compleet met strakke blousjes, strakke broeken, een wit pak en flamboyante tijgerprint-sjaaltjes. Je zou ze haast niet serieus nemen. Maar het publiek wordt vanaf moment één opgezogen door een conga-trance waarbij iedereen breed lachend met de heupjes wiegt. Het kruid van het bekende wordt gelijk opgeschoten door de tot nu toe enige uitgebrachte songs ‘Weather’ en ‘Repeating Nights’ te spelen, maar dat doet er niet toe. Mauskovic heeft de sweet spot van plezier gevonden en smeert dat uit over het publiek.

Heel dynamisch is het niet. De mate waarin het veld wordt gevuld met geluid is stabieler dan het Normaal Amsterdams Peil. Hierdoor is het geen heftig spektakel, maar louter het versieren van de tijd.

HET MOMENT:
Nadat we fluisteringen van Fela Kuti en Liquid Liquid en een sappige portie surf voorbij hebben horen komen, kondigt Nic het laatste nummer aan. Voordat die bom valt, besluit de hele voorhoede alle registers open te trekken om te dansen op iets dat zich ergens tussen Tinariwen en The Doors bevindt. Na afloop wordt er geklapt en gejoeld. The Mauskovic Dance Band laat zowaar een heel publiek bevredigd achter; een zeldzame aangelegenheid op het Valkhof Festival.

Volg alle recensies, fotoverslagen en andere artikelen in ons dossier van de Vierdaagsefeesten.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12