3voor12 Gelderland

4df19: Sudan Archives speelt met emotie

Gracieuze zangeres legt haar ziel bloot

Zorgvuldig wordt de microfoon omwikkeld met bloemen, alsof dit aardse voorwerp afbreuk doet aan de artieste. Want Sudan is beeldschoon en dat weet ze. Ze schrijdt het toneel op als een Afrikaanse koningin, gekleed in wit leer en een ultradun topje. Ze speelt met haar lichaam zoals ze met haar stem en haar instrumenten speelt: ingetogen maar toch sensueel, uitdagend en gevoelig tegelijk. Maar geen moment uit de hoogte of afstandelijk, integendeel. Haar contact met het publiek is warm en oprecht en ze zingt vanuit haar ziel.

Brittney Denise Parks werd 24 jaar geleden geboren in Cincinnati en woont tegenwoordig in Los Angeles. Als kind leerde zij zichzelf viool spelen, puur op het gehoor, waardoor ze verschillende manieren beheerst om het instrument te bespelen. Vooral toen ze de traditionele Noord-Afrikaanse stijl van viool spelen leerde kennen en die ging combineren met elektronische muziek viel alles voor haar op zijn plek. Het ging haast vanzelf, ze zong haar samples gewoon in op de iPad en mixte de viool en de beats zelf. Op haar 17e vertelde ze haar moeder dat haar voornaam haar niet beviel. Ze veranderde die in Sudan en kon prompt het huis verlaten. Zo kwam ze in Los Angeles terecht.

Sudan speelt en zingt alsof het haar geen enkele moeite kost. Gracieus beweegt ze over het podium, ongedwongen bespeelt ze haar viool of verzet een paar knoppen aan haar elektronica alsof ze in haar eigen huiskamer bezig is. Toch houdt ze voortdurend ook contact met haar publiek, haar gelaagde muziek houdt de aandacht gevangen. De harmonische vioolklanken, haar etherische of soms krachtige stem, en de ondersteunende hip-hop beats laten zich niet vangen in een stijl maar boeien tot het einde.

HET MOMENT
Nee, het is niet allemaal gratie en sensualiteit, Sudan heeft ook een krachtige kant. Die laat ze zien met wijde armgebaren en die laat ze horen als ze zich keert tegen autoriteit en onderdrukking. "This is my seat, can’t ya tell?" Er zit een krachtige kern in die fraaie verpakking.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste tips, recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12