3voor12 Gelderland

Toekomst LUX nog ongewis

PvdA: "Ook de gemeente heeft steken laten vallen"

Er is nog geen oplossing voor de financiële problemen van LUX. De raadscommissie Stedelijke Samenleving wilde donderdag 13 januari geen advies geven over het voorstel van B&W. Daarmee gaat het inmiddels vuistdikke dossier-LUX de zoveelste fase in.

Over een ding waren de leden van de raadscommissie Stedelijke Samenleving het in de lange zitting op 13 januari eens: er moet iets gebeuren met LUX. Maar over de te volgen koers konden de partijen het niet eens worden. Het eerdere voorstel van B&W om LUX tegemoet te komen met een lening van 250.000 euro en de aflossingstermijn van andere leningen op te schorten, werd vrijwel unaniem afgeschoten.

"De tijd van aanmodderen moet nu maar eens voorbij zijn", stelde GroenLinks-raadslid Van der Meer. Want hoewel de Nijmeegse politiek LUX koestert, blijken er ook talloze onduidelijkheden te zijn over het Arthouse. Van veel partijen klonk de suggestie om per direct Cinemariënburg af te stoten. CDA-raadslid Van der Sloot: "LUX moet strak in het pak. Van Cinemariënburg willen wij daarom zo snel mogelijk af."

Het probleem is echter dat de kantoren van LUX ook in het oude gebouw gevestigd zijn. Het voorstel van Van der Sloot om de oude bioscoop te transformeren tot woningcomplex met starterswoningen is dus voorlopig niet aan de orde, al was het maar omdat het huurcontract met Cinemariënburg loopt tot 2008. Sommige problemen rond LUX zijn de stichting zelf niet aan te rekenen.

"Ook de gemeente heeft steken laten vallen", stelde PvdA-lid Bos. "In 2000 hebben we gezegd: kom maar, probeer het maar, en daarna hebben we steeds maar weer die subsidie verlengd zonder eens goed naar langetermijnplanningen te kijken." De PvdA is voorstander van een gift van 250.000 euro in plaats van weer een lening. Directeur Ted Chiaradia van LUX is 'gematigd optimistisch' over de uitkomst van de commissievergadering.

"Hieruit blijkt dat LUX in elk geval een brede steun geniet. In het aanvankelijke plan van B&W om weer een lening te verstrekken zagen wij toch al geen heil en het is prettig te horen dat de meeste partijen daar net zo over denken." De commissie Stedelijke Samenleving neemt het dossier-LUX op 2 februari opnieuw in behandeling.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12