3voor12 Gelderland

The Pax onverwacht voorprogramma van Editors

Na een aarzelend begin volgt een goed optreden

Stel: je speelt in een band. Op zaterdag word je gebeld of je de volgende avond in een uitverkocht Doornroosje het voorprogramma wilt verzorgen van een van de grootste hypes van dit moment: Editors. Klinkt als een droom. Maar het was de realiteit voor The Pax. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen keek hoe ze het ervan afbrachten.

Omdat het oorspronkelijk geplande voorprogramma onverwacht niet door kon gaan, moest Doornroosje binnen afzienbare tijd een vervangende band regelen. En zo gebeurde het, dat de bandleden van het Nijmeegse The Pax zaterdag laat werden gebeld met de vraag of zij zondag 23 oktober wilden openen voor Editors. Daar sta je dan ineens. Voor een uitverkochte zaal. De doorgaans zelfverzekerde uitstraling van de bandleden lijkt er door de schrik dan ook even vanaf. Een stampvolle zaal, met in meerderheid mensen die nog nooit van The Pax gehoord hebben. Laat staan hun muziek kennen. Ze lijken er stil van te zijn.

Voor hun doen komen ze dan ook vooral in het begin timide over. De bewegingen zijn aarzelend, de blikken op elkaar gericht. De nummers komen er echter vanaf het begin goed uit. En gesterkt door het spelen van de hun o zo bekende nummers, beginnen ze zich langzaamaan steeds beter thuis te voelen op het podium. Strak gespeelde liedjes, afgewisseld met enkele rustigere melodieën. In de zaal deinen steeds meer hoofden mee, zodat er uiteindelijk steeds meer een wisselwerking ontstaat tussen de band en het publiek. Daardoor groeien de heren steeds meer in de hen zo kenmerkende arrogant overkomende rock-'n-roll.

Een goed optreden, met nummers die staan. Vanwege voorbereidingen voor het debuutalbum dat in 2006 uitkomt, heeft The Pax de laatste tijd niet zoveel opgetreden. Navraag achteraf wijst uit dat het voor de bandleden wel weer even wennen was om ineens weer op een podium te staan. Bovendien stond er weinig tot geen eigen publiek in de zaal, waardoor de door hen gewenste interactie en feedback grotendeels uitbleef.

De meningen van de bandleden over hoofdact Editors zijn verdeeld. Variërend van 'mooie nummers' tot 'te saai' tot 'niet helemaal mijn muziek'. Allen hadden ze liever geopend voor een band waar ze allemaal weg van zijn, zoals Mando Diao, dat een paar dagen later optrad in Doornroosje. Toch staat ook 'voorprogramma Editors' goed op hun gigs-lijstje. Zeker nu ze het er op deze manier van af hebben gebracht. Foto's: Mike Nicolaassen

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12