3voor12 Gelderland

C/4 knock you out!

Soms heb je het idee dat de New York Funk Essentials aan het woord zijn

De Arnhemse hardcore-rapgroep C/4 presenteerde vrijdagavond 2 juli zijn nieuwe cd The Collective in een goedgevuld Willemeen. Klinkt The Collective live net zo goed als op plaat?

De productie van C/4’s nieuwe cd The Collective vond grotendeels plaats in deadtime van de studio. Daardoor nam het proces uiteindelijk twee jaar in beslag. Het grote risico van zo’n grote tijdsspanne is dat de samenhang op een album verloren gaat. C/4 heeft dat euvel formidabel weten te vermijden. De cd is hecht en direct geproduceerd en is lekker voor in de luidspreker gemixt. Daardoor komt de energie van de band volop tot zijn recht. De nummers treffen je als vuistslagen recht in het gezicht. In de tien jaar van zijn bestaan is C/4 inmiddels gepokt en gemazeld in het genre van de hardcore-rap.

De beproefde combinatie van hiphop en metal zit de heren in het bloed en de cd geeft daar blijk van. Razendsnelle raps over een solide basis van powerchords. Daaromheen een sfeervolle detaillering door scratches van A.L.X. Een bekend recept natuurlijk, maar C/4 doet zijn werk goed. Met deze cd leveren zij een visitekaartje af dat ze wat mij betreft toegang moet kunnen verschaffen tot de grotere Nederlandse podia.

Aardig toetje is de bonustrack 80 Full Moons. Een ode van rapper Alibi aan de band. 80 Full Moons slaat op de periode dat Alibi bij C/4 zit en heeft een totaal andere sfeer dan het overige repertoire. Soms heb je het idee dat de New York Funk Essentials aan het woord zijn: subtiele trompetjes en zangeres Mona met een luie backing. Met deze track bewijst C/4 dat ze niet alleen datgene kunnen documenteren wat ze al jaren doen, maar ook in staat zijn tot muzikale wendingen en vernieuwing. Dat belooft veel goeds voor de toekomst.

Eens kijken hoe dat live gaat… Tijdens de presentatie in Willemeen op 2 juli kweet de band zich energiek, gedreven en geroutineerd van zijn taak. C/4 zoals we het kennen: pompende ritmes en raps als machinegeweren. De subtiliteit gaat enigszins verloren, maar daar hebben we dan de cd voor. De band liet zich bijstaan door oudgediende Dolf ‘Bro’ Vossen, Man-Ohne-Nerven Johan Reukers, saxofonist Jur van de band Liquid én jawel, zangeres Mona, waarmee ook 80 Full Moons overtuigend over het voetlicht werd gebracht.

De zaal werd verrast met strandballen en fakedollarbiljetten die vanaf het balkon kwistig werden rondgestrooid en dat maakte het feest voor de aanwezige fans compleet. Eind goed al goed. C/4 bewijst op cd muzikaal wat in zijn mars te hebben, bevestigt dat op het podium en verdient dus meer dan regionale aandacht.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12