3voor12 Gelderland

Mellotones brengt ruige blues en psychedelica in Merleyn

Eerlijk enthousiasme maakt van een gewoon concert een spetterend optreden

Blues. Dat is van die ouwe-mannenmuziek. Met een flesje Hertog-Jan rustend op je bierbuik kijken naar andere vijftigers die muziek van vroeger spelen. Tenzij je vrijdag 26 mei in Merleyn was. Want toen speelde The Mellotones. En dat is een heel ander soort blues...

Vrijdag 26 mei: The Mellotones speelt in Merleyn. Op de posters die voor het concert zijn verspreid krijgt de band de labels blues, southern rock en psychedelica. Die paar woorden geven precies weer waar het bij de The Mellotones om draait en het is een combinatie van stijlen die uitstekend bevalt. Vooral in het begin komen er een paar stevige, lange nummers langs, waarin beide gitaristen elkaar afwisselen bij de solo's.

Tijdens het ouderwetse solowerk en als ze psychedelische soundscapes gebruiken, is de band op zijn sterkst. In een van de nummers horen we een zich herhalend basloopje waarop de twee gitaristen en de drummer allerlei experimentele tonen laten horen. Dit zorgt voor een zeer sterk effect. De band verwerkt veel rockinvloeden, bijvoorbeeld die van Led Zeppelin en Hendrix, in zijn muziek, die ook wel wordt omschreven als 'nu-blues' en 'soul-rock'. Het is duidelijk te merken dat deze band niet probeert om ouderwetse blues simpelweg weer te herkauwen, maar iets nieuws te creëren met moderne invloeden.

Het psychedelische in de muziek geeft een wat modern tintje aan de voor de rest ouderwets goed in elkaar zittende bluesrock. Misschien kan de band dit deel nog wat verder ontwikkelen. Het geeft de muziek namelijk de nodige variatie en is bovendien interessant genoeg om vaker te verwerken. Ook wat The Mellotones aan meer blues-georiënteerde muziek brengt, is goed te verteren. Geen trage blues, maar vooral stevige rockende blues die doet denken aan de klassiekers uit de jaren zestig en zeventig. De chemie tussen de twee gitaristen en ook tussen de rest van de band valt op. Ze hebben er duidelijk plezier in. Vooral een van de gitaristen geniet erg van het optreden, wat te zien is aan zijn enthousiasme op het podium.

De combinatie van stijlen doet het live verschrikkelijk goed. De afwisseling tussen hardere en zachtere stukken, de grote rol die de solo's spelen, het gebruik van psychedelische stukken en het eerlijke enthousiasme van de muzikanten op het podium hebben van dit concert een spetterend optreden gemaakt. Dit soort bands verdient het om meer publiek voor zich te winnen in de Nederlandse concertzalen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12