3voor12 Gelderland

From Nijmegen with noise 7: Olé Records

State of the art van elektronicalabels in de oudste stad van Nederland

De platenlabels tieren welig in de oudste stad van Nederland. Nijmegen wordt zelfs al het 'Berlijn van de lage landen' genoemd. Een stevige vergelijking, maar misschien niet eens zo heel erg onterecht. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen maakt een inventarisatie in acht delen. In deel 7: Olé Records.

In From Nijmegen with noise inventariseren we de belangrijkste elektronicalabels van Nijmegen. Aan de hand van een lijstje essentiële vragen schetsen de labels een beeld van zichzelf. Voor deel 7 ondervroegen we Olé Records. Wat voor soort label is Olé Records en welke markt wordt er bediend? Olé Records is 'an independent record label for indescribable music'. Onbeschrijfelijk omdat de artiesten van Olé onmogelijk te categoriseren zijn in de hokjes van de popcultuur.

Waarom, hoe, wanneer en door wie is Olé Records opgericht? En vanwaar die naam? Olé heet Olé omdat ik een keer op dat woord stuitte. Google liet zien dat 'Olé' verschillende fijne betekenissen heeft, waaronder 'familie' in het Deens, en 'object linking and embedding' in het 'Windows'. En voetbalsupporters schijnen het te zingen bij wedstrijden! Olé is opgericht om een lichaam te worden, met een veelzijdige geest. Wie zijn de verbonden dj's, producers, vj's en/of andere creatievelingen? Bertin, Harry Merry, Zebra, The Hitmachine, Mummy's a Tree.

En het zakelijke plaatje? Geldzaken, scouting, dat soort dingen...? Geld is gewoon een kwestie van bij elkaar sprokkelen. De één heeft meer in te leggen dan de ander. Onze artiesten zijn zelfstandig, we hebben geen management. Iedereen komt op eigen houtje goed rond (de planeet). Welke toekomstvisie heeft Olé Records? Onze toekomst zien we in het licht van komende pandemieën, kippenvirus, China, de ellende komt alsnog uit het oosten, dus ik verwacht dat we meer en meer uit die hoek zullen gaan uitbrengen. Cambodja, Thailand, maar ook Mongolië en China dus.

We werpen ons ook op als verdediger van Harry Merry. Van hem verschijnt de komende jaren het één en ander. Ook geluidskunst, drones krijgen wat aandacht. Daarnaast gaan we bezig met wat er op straat te vinden is in Nijmegen, en oude 78-toerenplaten op cdr-verzamelaars (volksmuziek). We hebben veel plannen. Internet is een goede katalysator, qua contact, afname, enzovoort. En we hebben een steeds uitdijend netwerk aan gelijk- en ongelijkgestemden.

Tot slot: noem eens wat relevante wapenfeiten. Op onze website is te vinden wat we hebben uitgebracht. Op 29 december 2004 hebben we vijf releases tegelijk uitgebracht en gepresenteerd in Merleyn, waaronder 'Village life in 1905' van Harry Merry en 'Krak, aria / tik, mikmak' van Bertin.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12