3voor12 Gelderland

4df19: Hooggespannen verwachtingen bij The Murder Capital

Pas op het eind laat de band zijn tanden zien

Aangekondigd als, net als landgenoten Fontaines D.C., het Ierse antwoord op post-punk bands IDLES en Shame stapt het vijftal om kwart voor elf het Boog podium op. Jonge gasten met zelfverzekerde koppen, waarbij frontman James McGovern het meest in het oog springt. Donker pak, wit overhemd en, een bijna onvermijdelijke, peuk in zijn mond.  

De start is dan ook veelbelovend, lekker venijnig. Stevige baslijnen, een dubbele gitaarattack, simpel maar doeltreffend drukwerk en de ietwat simpele teksten van McGovern, die bijna geschreven lijken om hard door het publiek te worden mee geblèrd. Dat is nu iets te hoog gegrepen, het debuutalbum When I Have Fears moet nog verschijnen, dus staan de meeste toehoorders in standje afwachting. Al snel blijkt dat de vergelijking met eerder genoemde bands niet echt opgaat. De meeste nummers zijn stukken minder agressief dan een gemiddelde IDLES track. Als er dan toch vergeleken moet worden, kunnen beter Gang Of Four, Killing Joke en zelfs Editors worden genoemd. Als McGovern nonchalant met tamboerijn achter zijn microfoon staan, zie je de invloed van Liam Gallagher.

The Murder Capital mag dan dé verrassing van Eurosonic Noorderslag 2019 zijn, het lukt de band vanavond niet om die reputatie waar te maken. Het is zeker niet slecht, maar de door het Valkhoffestival gemaakte vergelijking pitbulls met gitaren is te hoog gegrepen en zo gestoord komt de frontman nu ook weer niet over. De potentie is er absoluut, maar voorlopig lijkt het succes iets te vroeg te komen.

HET MOMENT
Tijdens het slot met debuutsingle ‘Feeling Fades’ laat The Murder Capital dan toch zien tot waartoe ze in staat is. Met furie schreeuwt frontman James McGovern al hangende aan de dranghekken zijn tekst naar het publiek om niet veel later dit crowdsurfend voort te zetten. Ook zijn vier achtergebleven maten op het podium gaan meer uit hun dak. Eindelijk laten de Ieren zien waar die vooruitgesnelde reputatie op is gebaseerd.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste tips, recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12