3voor12 Gelderland

Drie festivals genomineerd voor de Gelderse Pauwenveer 2022: Drift Festival, Het Nest en Hoogte80

Prijs draait dit jaar om het thema duurzaamheid binnen festivals

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland heeft drie festivals genomineerd voor de Gelderse Pauwenveer 2022: Drift Festival uit Nijmegen, Het Nest Festival uit Nijmegen en Hoogte80 Festival uit Arnhem. Dit jaar draait de prijs om het thema duurzaamheid binnen festivals. Op 28 november reikt John Berends, commissaris van de Koning in Gelderland en voorzitter van het Cultuurfonds Gelderland, de prijzen uit op de Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp.

De Gelderse Pauwenveer is bedoeld om organisaties te steunen die een bijzondere bijdrage leveren aan cultuur en natuur en wordt eens in de twee jaar uitgereikt. De hoofdprijs bedraagt €25.000 en een kunstwerk ontworpen door Niels van Bunningen. De twee andere genomineerden ontvangen een prijs van €5.000. Het prijzengeld is bedoeld voor het verder verduurzamen van het festival.

Drift Festival uit Nijmegen zorgt voor een kruisbestuiving tussen muziek, kunst en mensen onderling. Het festival draait al sinds 2018 volledig op groene stroom, heeft een volledig vegetarisch voedselaanbod voor bezoekers en crew en er wordt zoveel mogelijk lokaal ingekocht. Naast het gebruik van een circulair bekersysteem wordt het afval verwerkt voor gebruik voor stadswarmte. Sinds dit jaar maakt Drift de ecologische voetafdruk van het festival meetbaar om te zien welke duurzaamheidsmaatregelen nog meer genomen kunnen worden.

Het Nest Festival uit Nijmegen richt zich op dancemuziek en heeft de ambitie om een ‘impactloos festival op het gebied van milieu’ te zijn. Dat uit zich onder meer door gebruik te maken van het vaste, groene spanningsnet, alleen vegetarisch eten aan te bieden en zoveel mogelijk materialen te hergebruiken. Leveranciers komen bij voorkeur uit de directe omgeving. In de toekomst wil het festival meer gaan samenwerken met andere evenementen om efficiënter gebruik te maken van goederen en transport.

Hoogte 80 Festival uit Arnhem is een gratis toegankelijk festival met theater, muziek en literatuur. Het Festival gebruikt met zonne-en windenergie opgeladen groene batterijen en generatoren die draaien op plantaardige pulp en frituurvet. Het voedselaanbod is grotendeels vegetarisch, het servies is biologisch afbreekbaar en de bekers zijn van 100% gerecycled PET. Het festival maakt daarnaast samen met andere festivals gebruik van een gezamenlijke duurzaamheidscoördinator.

De jury van de Gelderse Pauwenveer 2022 bestaat uit Ellen Evers, Festival Directeur DGTL, Ruben Brouwer, CEO van MOJO Concerts en twee bestuursleden van het Prins Bernhard Cultuurfonds in Gelderland, Freek Rensen en Koen van der Mark (voorzitter). Bij het selecteren van de nominaties uit een lijst van circa 100 festivals heeft de jury gekeken naar de duurzaamheidsambities van de festivals. Daarbij heeft de jury vooral gelet op de pijlers ‘voeding’ en ‘grondstoffen en afval’, omdat deze van alle duurzaamheidsaspecten het minst locatieafhankelijk zijn en zich daardoor het beste laten vergelijken.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12