3voor12 Gelderland

4df19: De duistere bezieling van Zeal & Ardor

Waardige afsluiter op loodzware metal-maandag

De Zwitsers-Amerikaanse zanger/gitarist Manuel Gagneux begon de band in 2013 ooit als gimmick, maar de eclectische mix van black metal en spirituals bleek al snel een hemelse match. Zeal & Ardor bouwde binnen enkele jaren al een flinke reputatie op, en de grote opkomst op deze late maandagavond bevestigt dat ook in het Valkhofpark de verwachtingen hoog zijn.

Symmetrisch terzijde gestaan door twee extra zangers en gitaristen vormt Gagneux een gesloten front van vijf zwarte hoodies, dat het publiek vanaf de eerste noten over de volle breedte bij de les weet te houden. Harmonieuze call and response-zang wordt moeiteloos afgewisseld met traditionele black metal-screams, snelle blastbeats en overstuurde gitaren, met als resultaat een onweerstaanbaar catchy geheel. En waar bij opener ‘In Ashes’ de zangharmonieën aanvankelijk nog niet zo goed hoorbaar zijn, staat het geluid na wat geschuif aan de knoppen als een stalen huis.

Met nummers als ‘Servants’ en ‘Row Row’ wordt zo stevig meegezongen dat het meteen duidelijk is dat men niet voor voorbijgangers staat te spelen. Ondanks rustmomenten, waarbij Gagneux’s zang soms een r’n’b-achtige vibe laat horen, raakt de dynamische set nauwelijks zijn momentum kwijt. Gedurende de tweede helft zien we vooraan bij het podium een brede moshpit die niet meer zal verdwijnen.

Interactie met het publiek is beperkt. Wanneer er even een snoer moet worden omgewisseld verexcuseert de normaal nogal stoïcijnse, maar vanavond behoorlijk goedlachse Gagneux zich dat hij simpelweg niet goed is in deze stille momenten. Het deert de show nauwelijks. Wanneer de band onder een enthousiast onthaal het podium weer verlaat zijn we getuigen geweest van een fraaie demonstratie dat innovatie ook in de extremere genres nog zeer goed mogelijk is.

HET MOMENT
Gagneux steekt in zijn dankwoord nog even de draak met de controverse van iedere band, die bewust buiten de metal-lijnen kleurt, onvermijdelijk teweegbrengt: “we’re never gonna be a true black metal band.”

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste tips, recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12