3voor12 Gelderland

Dag Des Oordeels: Mummy's a Tree - Loftmusic for millions yet unaware

Plaat is meer dan een alternatief voor uitgemolken kerstliedjes

We zijn weer beland in de donkere en koude dagen van het jaar. Tijd om met warme chocolademelk voor de kachel te zitten en je onder te dompelen in intieme luistermuziek. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen ontdekte dat de nieuwe cd van Mummy's a Tree daar uitermate geschikt voor is.

Al decennia lang staat december in het teken van oergezellige en traditionele kerstliedjes, die meestal al na een paar dagen volledig je neus uitkomen. Om toch in de typische, intieme sfeer van het einde van het jaar te blijven, is er een alternatief: de cd 'Loftmusic for millions yet unaware' van Mummy's a Tree. Verwacht op het eind november uitgebrachte schijfje geen vrolijke refreintjes of aanstekelijke meezingdeuntjes aan te treffen.

Singer-songwriter Stefan van den Berg, op deze cd bijgestaan door percussionist Frank Antonie, is namelijk geen liefhebber van uptempo nummers. Zijn voorkeur gaat uit naar ingetogen en bezielde muziek, in de trant van geestverwanten als Tim Buckley, John Frusciante en Nick Drake. Muziek voor de fijnproever dus. 'Loftmusic for millions yet unaware' opent sterk met 'A lifetime oversea', een melodieus nummer waarin de baslijn een prominente plaats inneemt. 'Losing you' is een heerlijk traag opgebouwd nummer, dat uiteindelijk ontaardt in een typerend gitaargeweld waar alleen Pavement patent op leek te hebben. Dit nummer vormt het hoogtepunt van de cd.

De overige acht nummers zijn een stuk rustiger van opzet. Pas aan het eind van de cd komt er weer meer tempo in het geheel met het - naar eigen zeggen - niemendalletje 'Jimmy's not our jukebox' en afsluiter 'Smiling now'. Waarmee ik overigens niet suggereer dat het middengedeelte van de cd tegenvalt. Integendeel, de composities van deze intieme, rustige nummers zijn uitstekend. Het enige puntje van kritiek is dat de zangpartijen na een tijdje te vlak en te eenzijdig klinken. Het breekbare stemgeluid van Van den Berg past goed bij het songmateriaal. Iets meer variatie in het stemgebruik zou echter geen kwaad kunnen.

Met het op het eigen Paraluna-label uitgebrachte 'Loftmusic for millions yet unaware' heeft Mummy's a Tree een prima album op de markt gebracht. Een album dat na een aantal luisterbeurten blijft groeien. Hoe vaker je hem hoort, hoe beter 'ie wordt. Een aanrader voor een ieder die gevoelig is voor intieme luistermuziek. En zeker niet alleen in de periode rondom de kerstdagen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12