3voor12 Gelderland

De Hersenbrekers geven visie op liefde, media en voordeursleutels

Hiphop met een vette knipoog

Nijmeegse hiphop. Je moet het met een lantaarntje zoeken. Het zal dan ook niet verbazen dat er gejuich klonk toen het bericht ons bereikte dat De Hersenbrekers Nijmeegs zijn en bovendien een gloednieuwe cd presenteerden. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen zette een stoere cap op en ging kijken.

'Opper-wigga' MC G. tipte mij over de cd-presentatie van De Hersenbrekers. 'Klaar voor de straat' heet de cd, Trianon in Nijmegen was de plek. Eindelijk weer hiphop uit Nijmegen?! Dat mocht ik niet missen! Niets bleek echter minder waar. Afgezien van een handjevol verdwaalde 'hiphop-zuchtigen' was er weinig hiphop aan. MC Aarts en MC Poort zijn in driedelig pak gestoken, uiterst studentikoze mannetjes die het niet zo nauw namen met skills en moves. Dat leek ook helemaal niet de bedoeling!

De stoer ogende, met Vestax uitgeruste dj stelde helaas teleur: de beats kwamen gewoon van een minidisc. En met de opa van een van de MC's achter de knoppen waren feedback en overstuurde basslines gegarandeerd. Rechtsomkeert leek de beste keuze. Toch nog heel even blijven? Vooruit. Met een fijne pils in de hand zag het er allemaal een stuk beter uit. Wat waren hier veel mooie meisjes... Het was er sowieso best druk en het gros leek zich prima te vermaken. Toen De Hersenbrekers 'Jij' inzetten en iedereen luidkeels meeblèrde begon ik het te begrijpen: dit is helemaal niet serieus bedoeld! Dit is een parodie! Dit moet grappig zijn!

Ik zette m'n hiphop-cap af en toverde m'n humorhoed tevoorschijn in hoop het dan beter te kunnen waarderen. De mannen in driedelig pak repten over een keur aan onderwerpen. De liefde, voordeursleutels, de media en hun eigen jeugdherinneringen. Er stond een magere glimlach op mijn gezicht, en de rest van het inmiddels extatische publiek vond het fantastisch! En dat is wat telt, toch?

De beats van de minidisc klonken overigens best serieus. MC Aarts vertelde later dat het nooit hun bedoeling is geweest de nieuwe Opgezwolle te worden. Het betrof hier eigenlijk een uit de hand gelopen grap. Ik moest het vooral maar zien als hiphop met een vette knipoog. Dat doe ik dan maar. Ik zal de heren bij eventuele ontmoeting op de straat voortaan met 'Yo Bro!' begroeten. Zoals dat hoort.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12