3voor12 Gelderland

Weinig schokkende 2e voorronde Roos van Nijmegen

Coolschrank, Storm noch Fuzzy Logic krijgt het publiek echt mee

Coolschrank staat onderhand al met een half been in de halve finale van Kaf en Koren, maar zag ook de kans schoon om zich bij de Roos van Nijmegen in de kijker te spelen. In een drukbezocht Merleyn namen ze het op tegen en Storm en Fuzzy Logic.

Merleyn is goed gevuld voor deze tweede voorronde van de Roos van Nijmegen. Het moet gezegd worden dat het vooral familie, vrienden en bekenden van de drie bands betreft, maar de sfeer is goed. De eerste band die het podium betreedt is Coolschrank. De ironische, tongue in cheek bandnaam doet het vermoeden rijzen dat het hier een band betreft die zichzelf niet al te serieus neemt.

En dat blijkt, de lol spat er vanaf bij deze vijf studenten. Of willen ze toch ook een serieuze boodschap overbrengen? Die gelaagdheid van dit soort postmodernisme, het maakt ze zo ongrijpbaar! En zo fascinerend! Maar het moet gezegd; het is bij tijd en wijle een frisse, funky band, waarbij de gitarist hier en daar mooie gloedvolle jazzriffs aan de dag legt. Alleen de techniek, vooral qua zang, zakt op momenten helaas wat in.

Bij Storm kun je je afvragen waar die naam naar verwijst. Het personage van Jiskefet? Zou het de strip zijn? Of doelt men op de storm van emoties die de muziek zou moeten losmaken? De band wisselt hun vlotte uptempo muziek af met een stevige rockballad 'vanuit de tenen', maar de enige storm die opsteekt is die van verveling. De speeltechniek van de bandleden is in orde, maar de muziek is ronduit saai en het publiek reageert dan ook overeenkomstig.

Afsluiter Fuzzy Logic belooft ondanks de 'geestige' bandnaam heel wat interessanter te zijn. Het begint swingend, met duistere disco-rock crossover die wellicht niet zozeer origineel, maar wel verfrissend werkt na voorgaande saaiheid. De hierop volgende nummers zijn meer poppy en neigen hier en daar naar puntige, overtuigend neergezette funkrock. Halverwege wordt de set wat saai, om tegen het eind weer interessant te worden en het publiek zelfs op een heuse climax te trakteren.

De zang is echter, hoewel toonvast, niet heel indrukwekkend en lijkt met belegen emotionele uithalen de fruitigheid van de arrangementen terug te willen brengen tot het middelmatige niveau van de voorgaande band. Toch slaagt de zanger hier gelukkig niet helemaal in; al was het niet de beste amateurband ooit, dan toch waarschijnlijk wél de beste band van de avond. In Doornroosje vindt woensdag de derde voorronde plaats, de optredende bands zijn dan Anders Niemand, Mr. Blue Sky en Please, call me Richie.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12