3voor12 Gelderland

Dag des Oordeels: Shaemless - IIII

garage punk | Nijmegen | Beat Up Guy

Het gaat goed met Shaemless. Het gaat hard met Shaemless. De vier Nijmegenaren hebben onlangs ep IIII uitgebracht. De releaseshows in Cinetol in Amsterdam en Merleyn in Nijmegen waren volledig uitverkocht, de band mocht openen voor Wolfmother in Doornroosje en is geselecteerd voor de Popronde later dit jaar. Hun mix van (post)punk, garage, noise met invloeden uit blues en surf is inmiddels zo goed dat vergelijkingen met gevierde genregenoten als Oh Sees en King Gizzard and the Lizard Wizard niet raar, maar echt waar zijn. Met Daan Sturm heeft de band een frontman uit duizenden, Tom Brouwers laat geen mogelijkheid onberoerd zijn gitaar te laten gieren en drummer Cyril Rommens en bassist Pepijn Rondon Guasque vormen de retestrakke ritmesectie.

Een jaar na Shaemless III is de band terug met Shaemless IIII. Dit keer slechts vier nummers, maar de band maakt duidelijk dat binnen hun eigen geluid nog altijd ruimte is voor ontwikkeling. Opener ‘Less Head’ besluipt je langzaam, pas na een minuut komt de zang er in, terwijl de song zelf dan inmiddels als een stoomtrein over je heen dendert. De stem van Daan doet hier denken aan een helse Jim Morrison. Er zijn links naar ouder werk, maar wat vooral opvalt in bijvoorbeeld ‘Up Down’ is dat de songs harder zijn geworden. En toch dansbaar. Neem nou ‘Beat Up Guy’, een ijzersterke track met een hook die zich onmiddellijk in je hoofd nestelt. Inclusief moshpit garantie. Afsluiter ‘Broken Camel’ kent verschillende tempowisselingen, rare geluidjes en een heftige climax. Met dank ook aan Jelle Haagsma, ook wel bekend als Jellephant, die de ep produceerde en mixte. 

Harde garage (post)punk beleeft een ongekende opleving. Arnhem heeft met Paracetamøl een sterke troef in handen, Nijmegen heeft Shaemless, dat zelfs door 3voor12 Noord-Holland al is omschreven als een sensatie. Dat kunnen wij alleen maar beamen, luister maar naar Shaemless IIII.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12