3voor12 Gelderland

#4df17: Causes en Sint-Stevenskerk zijn een twee-eenheid

Galmende indiepop doorstaat de nagalm met gemak

Misschien is Causes niet een voor de hand liggende keuze voor een optreden in de Sint-Stevenskerk. Maar het Utrechtse kwartet blijkt een aangename verrassing te zijn in deze reeks kerkconcerten. Het geluid van de band wordt bepaald door galmende gitaren en de kenmerkende hoge stem van frontman Rupert Blackman. Dat wordt wat in de strijd tegen de acht seconden durende nagalm. Causes is het makkelijk de baas.

Simon Böing-Messing probeert nog maar eens uit, hoe lang de echo duurt. Terwijl gastvrouw Marike Jager Rupert staat te interviewen, roffelt hij even op zijn drumkit. Het blijkt warempel echt seconden te duren! Misschien is het een stille hint om het gesprek af te ronden en over te gaan tot de muziek, want dat is waar we voor zijn gekomen.

Het repertoire is voor deze kerktournee gestript tot op het bot en opnieuw gearrangeerd. Het resultaat is verbluffend. Het geluid van Causes is geminimaliseerd tot iel klinkende akoestische gitaren, subtiele strelingen van de drums en het ontroerende pianospel en stem van Rupert. Toch staat het als een huis.

Behalve nummers van het debuutalbum Under Bridges That You Built For Me speelt de band ook nieuw materiaal. "Het mag afwijken van het eerste album, maar ook weer niet te veel," vindt Rupert. Het nieuwe werk blijkt echter een voortzetting te zijn van de succesvolle debuutplaat. Dat is natuurlijk geen ramp. Versterkt zal het ook anders klinken dan in deze intieme setting. Causes is met recht een jonge band met groeimogelijkheden.

HET MOMENT:
Niet de hitsingle 'Teach Me How To Dance With You' is het laatste nummer, maar het volledig akoestische 'All For Us'. De band pareert met deze kleine uitvoering niet alleen de nagalm, maar ook de flarden muziek van buiten.

Volg alle recensies, fotoverslagen en andere artikelen in ons dossier van de Vierdaagsefeesten.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12