3voor12 Gelderland

4df19: Reykjavíkurdætur schudt wakker

Onnavolgbare IJslandse raps vinden vruchtbare grond op het Valkhof Festival

Het is zeker een van de meer opvallende boekingen van Valkhof Festival dit jaar, het IJslandse Reykjavíkurdætur. Wat? Rei-kja-vie-kuur-dee-tur, de dochters van Reykjavík. Het feministische hiphopcollectief dat op het hoogtepunt uit zeventien vrouwen bestond, mag deze avond met het vaste team van acht rappers en een DJ als headliner de Arc-stage beklimmen. Bij voorgaande optredens in Nederland werd nog wel eens de vraag gesteld of Reykjavíkurdætur niet vooral een gimmick was. Niets is minder waar bewijzen de rappers vanavond.

“The next song is a new one, it is a song to kill boys to!” Af en toe is er tussen de nummers van Reykjavíkurdætur door een toelichting nodig om te weten waar we naar aan het luisteren zijn. Op af en toe een woord of een refreintje in het Engels na bestaan bijna alle nummers uit een onnavolgbare stroom van IJslandse zinnen. En wat is dat IJslands een geweldige taal om in te rappen. De taal heeft een soort natuurlijke flow die perfect aansluit op de sterke raps van de dætur.

Ergens is het ook niet nodig om te kunnen verstaan waar deze nummers over gaan, want de uitstraling van de groep brengt de boodschap al helder genoeg over. Alles van de blikken in de ogen tot de goed uitgewerkte choreografieën straalt uit dat de Reykjavíkurdætur hier zijn om een nieuwe wind te laten blazen door de hiphopscene. Of het nu gaat om als vrouw te staan shinen in de club, of gewoon over straat willen kunnen lopen zonder aangerand te worden, de Reykjavíkurdætur staan voor een ondervertegenwoordigd geluid in hiphop.

HET MOMENT
Na de vrij saaie dj-set van park hye jin komen de heupen tijdens het optreden van Reykjavíkurdætur eindelijk een beetje los. Steeds meer publiek doet ook een poging om het IJslands in de refreinen mee te scanderen, of in ieder geval de klanken na te doen. Dan duiken alle acht rappers tijdens het een na laatste nummer het publiek in. Het is het laatste zetje dat het Valkhof-publiek nodig heeft. Tijdens afsluiter Ekkert Drama gaan de handjes in de lucht, de heupen los en kan de nacht beginnen.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste tips, recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12