3voor12 Gelderland

Kabaal Regionaal biedt alternatief podium voor regionaal talent

Elf bands strijden om een plaats op Kabaal am Gemaal

Op 12 maart vindt voor de vierde keer Kabaal Regionaal plaats in Unitas in Wageningen. Elf regionale bands strijden om een van de vier felbegeerde plekken op Kabaal am Gemaal dat op 5 mei wordt gehouden. In samenwerking met onder meer popinstellingen als de Goudvishal en de Jacobiberg is een selectie gemaakt voor dit alternatieve festival.

Kabaal am Gemaal is ooit begonnen als huiskamerfeestje. Door een gebrek aan alternatieve podia voor jongeren in de omgeving Ede-Wageningen groeide dit feestje uit tot een van de peilers van het Gelders bevrijdingsfestival. De programmering leunt op alternatieve en harde muziek met stijlen als punk, ska, metal, hardcore en rockabilly. Kabaal am Gemaal is een eigenzinnig en alternatief podium voor en door jongeren die van gitaarmuziek houden. Sinds 2002 is aan het festival een regionale tegenhanger toegevoegd: Kabaal Regionaal.

"Wij wilden regionaal talent de kans geven zich te presenteren aan een groter publiek", zegt voorzitter van Kabaal am Gemaal Claire Barnhoorn. "Het festival richt zich in principe op de regio Wageningen, maar bands uit heel Gelderland konden zich inschrijven. Zo vergroten we de regionale binding van het Gelderse bevrijdingsfestival."

Het festival heeft een wedstrijdachtig karakter. Elf bands strijden om vier speelplekken op Kabaal am Gemaal. Op 5 mei is namelijk het eerste deel van de programmering gereserveerd voor regionaal talent. Dit jaar was het aantal inschrijvingen enorm en de kwaliteit was hoog. Kabaal heeft ruim vijfendertig demo's ontvangen. Er is een selectie gemaakt van zeven bands. "We hebben echt opvallende beginnende bands geselecteerd", aldus Barnhoorn. De overige vier bands zijn aangeleverd door bevriende popinstellingen uit het alternatieve circuit.

Voor het derde achtereenvolgende jaar leverden de Goudvishal, Stichting Kunst en Cultuur Gelderland, de Jacobiberg, Ede zuigt en de Kelder uit Amersfoort bands aan voor Kabaal Regionaal. Op 12 maart 2005 vindt de vierde editie van Kabaal Regionaal plaats in Unitas in Wageningen. De elf bands die zullen aantreden zijn: 4 Radicals, Ataglance, Bricktop, Dislocated, Dorst, Je Moeder, Rockerarms, Segunda, Snatchin' Jenny, The Analog Project en Thronar.

Het programma is verdeeld over de twee zalen van Unitas en elke band krijgt twintig minuten om zijn kunsten te vertonen. De jury, bestaande uit deskundigen uit het regionale popcircuit, zal iets na twaalven drie winnaars bekend maken. Het publiek kan stemmen om de vierde plek te vergeven voor Kabaal am Gemaal. Hierna wordt ook de programmering van de achtste editie van Kabaal am Gemaal bekendgemaakt. Foto: Kars Penninx

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12