3voor12 Gelderland

4df19: YĪN YĪN laat Valkhof dansen

Oosterse sfeer maakt zich meester bij het Boog podium

Sinds het optreden op Eurosonic/Noorderslag afgelopen januari beleeft de band een stormachtig festivalseizoen. De ene aankondiging na de andere volgt op de socials van de band. 3voor12 Gelderland sprak na het optreden van de band op Afterslag in Apeldoorn, de dag na ESNS19, al even met gitarist/toetsenist Yves Lennertz of er een optreden op het Valkhof Festival inzit. Een voorzichtige ”waarschijnlijk wel” volgde, en de bevestiging ervan zat niet veel later bij de eerste lading namen voor het Valkhof.

De Maastrichtse vrienden Kees Berkers en Yves Lennertz staan samen met Robbert en Remy op het Boog-podium te spelen. De oosterse beïnvloeding van de alternatieve popmuziek is met Khruangbin en Altin Gun al in gang gezet. YĪN YĪN voegt daar een eigen sausje aan toe. De dubbelhals gitaar van Yves, 9 kilo zwaar, is de meest in het oog springende verschijning op het podium. Uit de 12-snarige bovenkant en het nodige pedal-werk komt een soort van Noord-Indiase sitar sound en uit de onderkant een funky geluid met flinke galm en wah wah-effect. Samen met de drums, bas en soundscapes uit de Korg wordt er een Aziatische sfeer neergezet in een psychedelische mix van seventies funk, disco en elektronische muziek. Met een nagenoeg instrumentaal optreden is het niet altijd makkelijk om de aandacht van het publiek vast te houden. Een swingend publiek laat zien dat Nijmegen de dansbare ‘Thaichedelic’, een schurende vorm van Thaise funk, geen zang nodig heeft.

HET MOMENT
Het hele optreden van YĪN YĪN is wel een moment, zeker na het ietwat vreemde optreden van Jonathan Bree. Toch springt het laatste nummer er wel uit. Bij het nummer 'Dis̄ kô Dis̄ kô' komt Donna Summer bijna weer tot leven. De baslijntjes van Giorgio Moroder uit ‘I Feel Love’ zijn duidelijk hoorbaar en je vraagt je steeds af wanneer Donna haar zang inzet. Het Maastrichtse viertal brengt een ode aan de discomuziek waar het publiek even lekker op los gaat.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste tips, recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12