3voor12 Gelderland

Roos wint Gelders Singer-songwriterfestival 2005

Het niveau van alle artiesten was zeer hoog

Het Gelders Singer-songwriterfestival 2005 vond vrijdag 1 april plaats in zaal 7 van LUX Nijmegen. Diep weggestopt in de kelders van het arthouse had de organisatie een gezellig retro aandoend podium opgebouwd. Op het programma stonden vijf singer-songwriters. Het werd een avond vol kwaliteit.

Het concept is simpel. Kies op basis van demo's vijf Gelderse singer-songwriters en laat ze allemaal vijftien minuten spelen in een zaal waar het publiek muisstil is en respect heeft. Het publiek mag stemmen voor de publieksprijs en ook een vakjury kiest wie van deze vijf de beste is. Welke artiest imponeert het meest? Bij wie vliegen de vonken ervan af. Wie betovert in vijftien minuten het publiek?

Dit jaar stonden Rocco Ostermann, Jasper Merle, Hanneke de Jong, Tris Spencer en Roos Rebergen op het mooi retro ingerichte podium. Het niveau was weer hoog dit jaar. Allemaal goede muzikanten met ieder een eigen stijl. Jasper, de 'kampvuursinger-songwriter', vriendelijke jongeman met een gitaar die bijna gezellige liedjes speelt. Hanneke, adembenemende muziek, zeer zuiver en perfect. Tris, die veel naar Bon Jovi heeft geluisterd. Roos, de jonge, nonchalante antiheld met spontane grapjes en theatrale liedjes. En tot slot Rocco, met gevoelige en diepe muziek.

Uiteindelijk is alles vrij duidelijk. Roos gaat winnen. Waarom? Omdat ze zonder daar echt veel voor te doen het publiek naar haar hand zet. Het maakt niet meer uit of ze een stuk muziek vergeet (van dat liedje dat ze gisteren had afgemaakt), het ziet er allemaal heel erg leuk uit en het is ook fijn om na drie serieuze, gevoelige singer-songwriters eindelijk een beetje humor in de zaal te hebben.

Maar wat vindt de jury? De afgelopen jaren ontstond er vaak discussie over wie had moeten winnen. Terwijl cultheld Henk Koorn, de zanger van Hallo Venray, nog een keer laat zien dat het voor het publiek belangrijk is om een gezellige avond te hebben, kiest de jury een winnaar en levert het publiek de stembiljetten in. Gelukkig is het dit jaar zoals iedereen verwacht.

Zowel de publieksprijs als de juryprijs gaan naar Roos. Iedereen kan rustig naar huis en heeft een voortreffelijk festival achter de rug. Volgend jaar weer hier naartoe. Want ook al zie je zeker twee optredens waar je niets aan vindt (niet omdat ze niet goed zijn, maar omdat je de stijl niet leuk vindt), je wordt ook zeker twee keer betoverd door de zuiverheid van de singer-songwriterkunst.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12